ОТБЕЛЯЗАХМЕ ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

На 21 ноември православната църква отбеляза празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.

От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер.

На този ден родители и учители водят децата на църква, палят свещи и припомнят християнските добродетели.

В знак на приятелство, учениците от първи А и Б  и трети Б и Д, заедно с класните ръководители проведоха мероприятия във връзка с този светъл празник.

Децата от първи А клас бяха посрещнати в класната стая на третокласниците с песни и стихове, посветени на семейството. Заедно изработиха красиви тематични картички – прегръдки, които символизираха сплотеността на семейството. Всички се включиха с интерес, работиха заедно и създадоха неповторима приятелска атмосфера. В края на този вълнуващ час всички се прегърнаха и си обещаха това да не е последната им среща. А за да завършат празничното усещане, се почерпиха с вкусни сладкиши. Първолаците бяха приятно изненадани от батковците и каките и с подарък, свързан тематично с повода, който ги събра.

За да отбележат Деня на християнското семейство се събраха и учениците от първи Б и трети Б клас. Няколко дена преди 21 ноември те бяха запознати от учителите си със същността на празника, традициите и обичаите, свързани с него.

Точно на датата се събраха пред входа на училището и се запътиха към християнския храм „ Св. Николай“. Там бяха посрещнати от отец Петко, който им разказа защо на този ден се почита християнското семейство, напомни им да вършат добри дела и да слушат родителите си. Всички запалиха свещички за здраве на близките си. Свещеникът получи от учениците подарък- картичка, а те от своя страна  рецитираха Вазовото стихотворение „Молитва“.

След посещението в храма учениците се завърнаха в родното училище и се събраха в класната стая на трети Б клас. Там изработиха съвместно красиви тематични картички, които занесоха в домовете си. Накрая опитаха от вкусна топла питка, така, като е прието да се прави на този ден.

Учителите Даниела Китева, Евелина Ницова, Елка Станчева и Маргарита Нейкова с любов и желание подготвиха този празничен ден за своите възпитаници  и са убедени, че те ще запазят християнския дух на добродетелта в ума и сърцата си.

Back to top button