От зрънцето до хляба

На 18.10.2019 г. учениците от 2а, 2в и 2д клас, заедно със своите класни ръководители, потеглиха по пътя на хляба.

Първата им спирка бе гр.Никопол – град, разположен на десния бряг на река Дунав. Времето бе слънчево и ясно. Екскурзиантите имаха възможността да видят р. Дунав – нашата северна съседка и румънския бряг. Разходиха се и поиграха в Дунавския парк.

Разходката им продължи към Паметника на победата, издигнат в чест на загиналите 1300 руски войни през Освободителната руско – турска война. Разгледаха църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и чешмата „Елия“, която представлява античен саркофаг от II в.с латински надпис, който по – късно е вграден в чешмата.

Всичко, което видяха, впечатли учениците, но те нямаха търпение да посетят мелницата в комплекс „Воеводите“, намираща се в с. Муселиево.

Когато влязоха в комплекса, Дарина Христова, ученичка от IIд клас , запозна второкласниците с „Приказка за хляба“. Те разбраха как от зрънцата става брашно, от брашното тесто, а от тестото хляб и много варианти на сладки изкушения.

След това децата усетиха магията на кулинарията. Запретнаха ръкави, омесиха тесто с внимание и любов , и сътвориха свой шедьовър, който поставиха в пещта, място, където са пекли хляба нашите прабаби.

И накрая, като един прекрасен завършек на цялата приказка, похапнаха вкусно.

„Денят бе необикновен!“ – възкликнаха учениците, потегляйки за родния Плевен.

 

Тагове
Back to top button
Close
Close