От думи към дела

Почистване на училищния двор

Декември е. Но денят е невероятно приятен. Той като че ли е предусетил намеренията на  10”в” клас да почистят  задния двор на училището. Мястото, което учениците са решили, че могат да превърнат в боклукчийско кошче. Възмутително е да отвориш прозореца и пред погледа ти да се покаже целия „блясък” на опаковки от закуски, бутилки от вода, кола и какво ли още не. Дразнещо и неприятно! Ето защо ние решихме да почистим този район. Речено – сторено. В уречения час всички сме на линия заедно с нашата класна. Едно е да гледаш през прозореца, но съвсем различно е да попаднеш сред боклуците.

Предварително се бяхме подготвили – чували, ръкавици и, разбира се, добро настроение. Какво ли не попадна в тези чували – мъртви листа, стъкла от счупени бутилки, моливи, химикалки, тестове, тайни писма, които явно учениците са си разменяли, учебни пособия и дори една гуменка… Ясно е, че от всяка гледна точка – екологична, възпитателна, културна – тази гледка е изключително отблъскваща. С ентусиазъм и чувство за отговорност се включихме в акцията по почистването на пространството. Тази инициатива като че ли ни направи по-сплотени и всеки се стараеше, като в онази приказка „Сливи за смет” да събере, колкото се може повече боклуци.

И успяхме. За около половин час изпълнихме задачата. Задния двор изглеждаше вече съвсем различно. А не може ли той да бъде винаги такъв!? Сигурно може. Стига всички ние, учениците,  да се стараем просто да бъдем по-културни и да не забравяме, че все пак задният двор е част от цялото ни училище, а училището е наш дом.

Нашият избор – да живеем и учим не само в чистата сграда на училището, но и всичко около него да бъде чисто. А вашият избор?

Виктория Хлебарова Xв клас

Back to top button