Освобождението на Плевен през очите на един млад художник

По повод 140 години от Освобождението на Плевен, 110 години от основаването на Военноисторически музеи и 40 години от построяването на Панорамата на 1 септември бяха стартирани международни детски конкурси за рисунка, есе и песен. Вече започнаха проявите, посветени на 140 години от Плевенската епопея, а патриотичният дух се усеща навсякъде в града ни. Началото на програмата бе поставено на 16 ноември с  Национална научна конференция на тема: „140 години от Руско-турската война 1877-1878 г. и мястото на Плевенската епопея в нея“.

На 22 ноември, в навечерието на празника на града – 10 декември, бяха обявени резултатите от конкурса. Награждавенто е проведено в Регионалния исторически музей, а сред победителите откриваме и името на Максисм Монов от IVв клас, който се е класирал на достойното второ място.

Конкурсът за рисунка е проведен в две възрастови групи – до 4 клас и от 5 до 8 клас. Председател на журито в конкурсите за рисунка е художникът, академик Светлин Русев, който е родом от Плевен. Постъпили са общо 87 творби за участие в конкурса, на деца от редица детски градини и училища в община Плевен, както и индивидуални рисунки от Плевен и Казанлък.

В своята категория Максим се е състезавал с още 56 ученици. Малките художници са изобразили Мъртвата долина, генерал Скобелев, Панорамата и други ключови личности и паметници, свързани с освобожденито на града ни. Изложбата с детските рисунки ще бъде показана и извън пределите на страната ни в Москва, Париж, Виена и други столици на държави.

Максим участва в конкурса с портрет на генерал Скобелев. Любимият му жанр е портрет и именно поради тази причина, младежът решава да изобрази прочутият генрал, който изиграва важна роля при обасдата на Плевен. Още от ранна детска възраст Максим започва да рисува и превръща това си занимание в хоби, което му доставя истинско удоволствие. Младият художник е изпълнен с множество творчески идеи и въпреки трудните уроци винаги намира време да рисува. Тази учебна година участва в ателието по живопис по проект: „Твоят час“ с ръководител г-жа Росица Симова. Пожелаваме на Максим да завоюва още много призови места и очакваме скоро да видим шедьоврите му в селекцията на училищната изложба.

Магдалена Минкова XIIб клас

 

Плевен

Back to top button