Още отличия в изобразителното изкуство

Артистичните заложби на нашите съученици са отдавна доказани и неоспорими. След като вече писахме за блестящото представяне в конкурсите “Под дъгата на детството”- Сандански, “Бог е любов” и “Пчеларството- екология и плодородие пчелния мед- здраве и дълголетие”, не е изненада за никого, че грабнахме награди и от седмия годишен конкурс “Рецептите на баба”.

 

“Рецептите на баба” e един от най-успешните национални конкурси за изобразително изкуство. Неслучайно негови организатори са Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7) и Националният дворец на децата. Конкурсът е със статут на Национален форум и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН. Целта на организиране е насърчаването на интереса на децата към традиционните български ценности, обичаи, култура, фолклор и кулинария. Макар в началото да стартира като областен конкурс, бързо набира популярност и няколко години по-късно, през 2013, вече е добил национално значение. В резултат на това, организаторите започват втора паралелна инициатива. Тя също се нарича „Рецептите на баба“ и е насочена към същата възрастова група, но се отнася до литературните жанрове, сред които поезия, приказка, разказ, есе. Форматът на писане е свободен, за да може деца с всякакъв стил на писане да изяват творческите си умения.
Началото на конкурса по традиция е 21 януари, а обявената крайна дата е 30 март. Първата стъпка е предвиденият период за подготовка на творбите. Той умишлено е по-дълъг, за да може децата спокойно да помислят над темата. Оказа се, че тя е трудна за тях, тъй като по-голяма част имат съвременни представи за своите баби и за типичната обстановка в една кухня, но именно предизвикателството е причина за засиления интерес и голям брой участници. След това професионално жури оценява произведенията и най-добрите стават част от пътуваща национална изложба и от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“. Награждаването се провежда на 17 април, когато се провежда и Националният конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“ в Националния дворец на децата. Обикновено двете събития се провеждат в навечерието на Великден. Възрастовите групи са съответно: деца до 7 години, деца от 8 до 10 години и деца от 11 до 14 години.
СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен, което бе представено от учениците: Илиян Белинов, Ивайло Банзаров, Мариса Радева, Николай Найденов, Пресиян Михайлов, Христина Караиванова и Александър Христов от 5а и Александра Станчева и Никол Петрова от 5б, успя да се докаже сред стотиците други училища в страната. За блестящото си участие учениците бяха наградени с грамоти. Оказва се, че освен участници, правещи първите си стъпки в подобни конкурси, имаше и такива като Александър Христов от 5а, за когото това е трето отличие в тази сфера. Големият успех, разбира се, би бил немислим без техния преподавател по изобразително изкуство, г-жа Росица Симова. Именно, тя насърчава участието им и се занимава с подготовката преди всеки конкурс.
Надяваме се талантливите художници да имат още много успехи и да продължават да се изявяват и в бъдеще.

 

Автор: Виктория Якимова – 11з клас

Back to top button