Ориентирането не е забравен спорт

Ориентирането е интелектуален спорт, който изисква и голяма съобразителност при избиране на маршрута. По зададения маршрут има контролни пунктове. Щастлив е състезателят, когато е стигнал до някои от тях и е направил съответната маркировка. Това показва, че се е ориентирал добре. По-големите състезатели имат карта и компас. Дали ще се намери пътят до следващата точка, е неясно. В това се състои предизвикателството, интригата на този вид спорт. Той тренира и мускулите, и мозъка. С него се занимават и деца до 10 години.

В нашето училище спортно ориентиране тренира една малка ученичка от 1г клас с класен ръководител Сашка Данговска, Вилиана Миленова Гургурова. Първокласничката се яви на 18.03.2012 г. на Национално състезание по спортно ориентиране „3 март”. То се проведе в околностите на село Радишево. Организирано е от клуб по ориентиране „Север”– Плевен. Участваха 350 състезатели от цялата страна. Във възрастова група „Жени – 10 години” имаше 15 смели момиченца. Това бяха най-малките състезателки. На първо място се класира нашето момиче от СОУ „Иван Вазов” – Вилиана. За нея това е голяма радост . Има медал. Върви по стъпките на своя баща, който е член на клуба по спортно ориентиране.
Оказа се, че и сред по-големите имаме състезателка. В група „Жени – 16 години” участва Паола Кръстева. Тя зае трето място. Отборно клубът на „Север” – Плевен се нареди на трето място с купа. За постижението допринесоха и вазовските малки спортисти.
Нека поздравим нашите победителки и да им пожелаем по-нататъшни успехи! Надяваме се да сме разпалили любопитството на много от учениците и да се запишат към клуба по спортно ориентиране. Този спорт наистина помага бързо и точно да се преценява ситуацията в условия на голямо физическо натоварване, а картата и компасът стават добри съветници.

Back to top button