Нови постижения за нашите лекоатлети

Както всички знаем, Денят на Освобождението на България е един от най-големите и почитани български празници. Като град с важно историческо значение, Плевен има свои дългогодишни традиции в отбелязването му. Една от тях е ежегодната лекоатлетическа щафета “Обиколка на военноисторическите музеи – Плевен”. Тя се организира на всеки Трети март като целта е да се покаже не само патриотичния дух на ученците, но и лекоатлетическите им умения. Малко известен е фактът, че щафетата се организира за пръв път през далечната 1969 г. Макар провеждането тогава да протича при други условия, състезанието не е загубило първоначалната си идея. И тази година, за 46-ти пореден път, не липсваха участници, готови да се съревновават, независимо от лошите атмосферни условия и ранния час.

 

Официалният старт бе даден в 9:00 ч. на обичайното място – площад “Възраждане”. Самият маршрут включваше 6 поста. Ученците трябваше да минат през Градската градина, по улиците „Стоян Заимов“ и „Вардар“, за да финишират отново на площад „Възраждане“. Според класирането участниците бяха разпределени в 3 възрастови групи: 5-7, 8-10 и 11-12 клас, и по пол. Класирането е отборно и награди получават първите три отбора.
Макар конкуренцията между училищата да беше голяма, СОУ „Иван Вазов“ отново има повод за гордост. Тази година в щафетата се включиха както ученици, участвали и предишни години и доказали уменията си, така и състезатели без натрупан опит. За отличие успяха да се преборят момичетата ни в категория девойки 8-10 клас. Вазовки не просто се представиха блестящо, но и грабнаха призовото второ място. Нито силният вятър, нито дългият маршрут успяха да попречат на Мила Георгиева (8л), Християна Параделова (8л), Мартина Стоянова (8б), Теодора Маринова (9б), Елеонора Лицова (9б), Росица Цветанова (9з) и Полина Макаева (10м) да стигнат до финала за рекордно кратко време.
Очевидна заслуга има и тяхната треньорка, която също така им преподава и физическо възпитание и спорт, г-жа Мая Цветанова. Тъй като малка част от момичетата тренират професионално, именно тя им осигури нужната подготовка за успешните им представяния.
Говорейки за постиженията на нашите съученици в областта на леката атлетика, няма как да не споменем и не по-малко талантливите ни юноши Ивайло Боев (8з), Шенгюн Халкоглу (8з), Георги Велчев (8м), Атанас Панчев (8л) и Александър Великов (9б). Момчетата не се класираха, но въпреки това дадоха всичко от себе си.
Ние бихме могли единствено да се радваме, че се организират подобни прояви и да подкрепяме нашите съученци в бъдещите им успехи, които сме сигурни, че тепърва ще стават все повече.

 

Виктория Якимова и Глория Писина – 11з клас

Back to top button