Нови постижения в областта на изкуството

Тази година се състоя националният конкурс за рисунка на тема ,,Централен Балкан – с очите на младостта“. Той беше организиран от Дирекция Централен Балкан и бе посветен на годишнината от създаването на защитената територия. Парк ,,Централен Балкан“ съществува от 31 октомври 1991 и е един от трите национални парка в България, на чиято територия се разполагат 9 резервата. Целта на конкурса бе да се популяризира името на националния парк и с художествени средства да се пресъздаде красотата и разнообразието на съхранената дива природа, както и да се покаже неговия уникален образ през погледа на младите творци.

В конкурса участваха ученици от цялата страна на възраст от 14 до 19 години, разделени в две групи. В първата група се оценяваха рисунките на участниците от общообразователни училища и обслужващи звена в системата на МОН, а втората група бе за учениците от специализирани училища, гимназии по изкуства и школи по изобразително изкуство. Творбите бяха разделени в три категории: изобразително изкуство, приложно изкуство и сувенири.
От нашето училище с рисунки участваха:
Ема Петрова Иванова- 11 З клас
Виктория Неделинова Иванова – 9 З клас
Кристина Драгомирова Горанова – 9 М клас
Кристиана Михайлова Ламбиева -9 З клас
Мелиса Валентинова Герганова – 9 Б клас
Михаела Анатолиева Александрова – 9 Б клас
Преподавателката им по изобразително изкуство госпожа Росица Симова оказа голяма помощ и подкрепа. Заедно подбраха подходящи цветове за паспарту /рамки/ на всяка от рисунките и обсъдиха възможните заглавия на творбите. Младите художници бяха пресъздали невероятната природа на Централен Балкан и всяка картина се отличаваше със своята красота и креативност.
Виктория Иванова представи две творби – „Звездното небе“ и „Път към върха „, а Кристиана Ламбиева участва с картината ,,Природна красота“. Мелиса Герганова показа таланта си с „Есента дойде“, картина, която се отличава с богатството си от цветове и невероятното им преливане. Ема Иванова впечатли със заглавието „Човек и природа – едно цяло“. Кристина Горанова представи едно нова начало, изобразявайки първите мигове на млада сърничка в творбата си „Един нов живот“. Михаела Александрова реши да работи графика в картината си „Хижата при стария орех“.
Класирането се извърши от компетентно жури, включващо професионални художници и представители на организаторите.
Награждаването се състоя на 6.11.2015 в град Габрово, в Художествена галерия „Христо Цокев“.
В конкурса участваха общо 117 творби от 21 училища, школи и читалища от 14 населени места: Габрово, Плевен, Трявна, Троян, Казанлък, Калофер, Дряново, Варна и др.
Първо място заслужено бе връчено на Кристина Горанова, а Мелиса Герганова спечели поощрителна награда.
Получихме и допълнителна награда: Почетна грамота от Дирекция „Национален парк централен Балкан“ за най-успешно представило се училище. Пожелаваме на младите таланти от нашето училище да продължават да творят и да радват с постиженията си своите учители, близки и приятели.

 

Жанин Ал-Шаргаби 9б

Back to top button