Ние започнахме, включете се и вие!

Учениците от III Д клас през септември се присъединиха към учители и ученици от целия свят в популяризирането на най-важния глобален урок, който ще има решаваща роля за живота и бъдещето на Земята през следващите 15 години. В инициативата на УНИЦЕФ България е партньор Министерството на образованието и науката в насърчаването на всяко училище в България да запознае децата с тези цели, за да вдъхновим младото поколение като започнем промяната от всяка класна стая и от самите нас.

 

Въпреки малкия опит, който имат третокласниците, те безпогрешно разпознаха големите проблеми на планетата и споделиха, че те вече са ангажирани с постигането на някои от Глобалните цели и проявяват лична отговорност в изграждането на по-добро бъдеще за всички. Заедно с това решиха да осъществят по- голяма инициатива, с която да помогнат на деца в нужда.
През целия ноември организираха заедно всички изработването на коледни картички, сувенири и играчки за елха, като използваха в голяма степен рециклирани материали. Колкото повече изделия изработваха, толкова по- оригинални идеи осъществяваха. Всеки имаше своя задача, в която е най- добър. Към общата работа се присъединиха и съпричастни родители, които ни подкрепиха и в началото на декември бяхме готови да отворим на входа на училището нашия коледен базар. Информирахме директора на училището, който одобри работата на учениците. Всеки ден преди обед, когато сме на училище подреждахме нашия щанд и с учудване наблюдавахме, че изделията ни се харесват и много ученици и възрастни пускаха пари в нашата касичка, а ние разказвахме, че със спечеленото ще подкрепим деца в нужда.
Научихме много и то в реални пазарни условия. Установихме, че можем да организираме истинско детско производство, разбрахме кои изделия се харесват най- много и направихме повече от тях. Видяхме, че за да продадем, трябва да сме любезни и добре да представим своята „стока”. Научихме се да определяме и цени, но и да смятаме колко сме вложили в производството.
На 22 декември отворихме касичката, която беше запечатена и преброихме цели 529 лева. Както в работата, така и в броенето всичко правехме пак заедно. И заедно решихме и отделихме 60 лева, за да започнем ново производство, за което вече имаме идеи. А останалите пари преведохме по сметката на Стелияна, в помощ на която още в началото на учебната година започна дарителска акция.
Поканихме Стели в класната стая и споделихме нашата идея. Тя ни благодари, но по- важното е, че я подкрепяме и заедно всички и пожелахме добро здраве и показахме с ръце вече традиционния за децата от класа жест на голямо сърце.
Така се включихме в новата световна програма, която е най-амбициозната досега, защото се ангажира с популяризирането на теми, свързани със световни проблеми като здравето,бедността, глада, неравенствата, климатичните промени, насилието и заедно ще се търсят начините за справяне с тях в следващите 15 години. А за нейното трайно реализиране е нужна креативността, енергията и волята за промяна, идващи от младите поколения.
Е, ние започнахме, включете се и вие!

 

Back to top button