Незабравими дни в Естония

СОУ „Иван Вазов” вече една година е в центъра на международния проект „Повече дървета? Да, моля!” по програма „Учене за цял живот”. От 20 до 24 май 2013 г. учители от училището взеха участие в последната визита през първата година по европейския проект, която се проведе в естонската столица Талин.

В продължение на една седмица нашите участници – директорът на училището Димитър Митев, администраторът на сайт „Коменски” Диана Йончева и учителят по английски език Росица Георгиева имаха възможност да натрупат нови запознанства и да се докоснат до забележителностите и историята на най-северната балтийска държава. Пред тях естонската столица се разкри с цялото очарование на внушителните си стари сгради, на чистите улички с надвесени над тях балкони с цветя и препълнените привлекателни кафенета в града.

Освен служебните задължения в училището, домакините са подготвили за всички участници във визитата богата културна програма и посещение на местни музеи и паркове, на стария град Талин със забележителна архитектура, както и на разкошните дворци с легендарно минало.

Чуждестранната делегация има възможността да погледне града и от телевизионната кула, най-високата сграда в Естония. Незабравими ще останат в съзнанието средновековните кули, крепостните стени – вълнуваща гледка! И Талин си има величествена църква „Александър Невски”. Приличат си по архитектура и вътрешен интериор с българския храм-паметник в София. Забележителни сгради са дворците „Kadriorg” и „Glehn“. Обградени са с красиви паркове – невероятна гледка, която радва очите. А Талинската ботаническа градина е райско кътче с множество интересни растения, някои познати, а други – не. Много впечатления, но и много работа, за участниците отдихът е малък.

Участниците в мобилността имат шанс да зърнат Балтийско море, като посещават пристанищния музей „Sеаplane“, открития музей „Viimsi“, където е приготвено барбекю за гостите чужденци. Музеят работи до 22:00 ч. На открито, в близост до морето, нашите представители „канят” своите партньори на „българска сватба”. Всички партньорски страни са доволни, че са се докоснали до българските обичаи. Вие се вихрено „Коменски” хоро. Даже и „букетът на булката” попада при точния човек от Португалия. Истински спектакъл прави българският екип, който се оказва най-добре подготвен за това предизвикателство.

За нашите участници в мобилността много вълнуваща е разходката из горите „Sаgadi“, където групата трябва да се ориентира. Нашият екип е заедно с хърватския. Преживяват много положителни емоции, спортни предизвикателства, но всичко това отново е обвързано със знания за природата, за горските й дарове. Групата е подготвена на ниво и стига до финала, излиза от гората.

За българските учители преживяването в балтийската държава е неописуемо. Екипът споделя, че Естония е красива и подредена държава и че хората са дружелюбни, съзнателни и пазят чистота на обществените места. Голяма част от жилищата на естонците са облицовани отвън с дърво, а вътре са добре обзаведени. Естонската кухня е подобна на българската. Преобладаващи храни са плодовете и зеленчуците, като основно от зеленчуците на трапезата им са картофите, приготвени по най-различни начини.

В рамките на посещението нашите представители участват на работни сесии, свързани с опазването на природата, които започват още сутринта на 21 май. Представителната българска група е в училището Laagna (гимназия), където се провежда церемония по посрещането на всички партньори от този проект. Залата е уютна, има ученически оркестър и хор, които поздравяват участниците в третата поред мобилност. Българската група разглежда модерното училище, посещава уроци в учебните часове. От училището лъха чистота, като че ли току-що са го отворили. Има уют. Голямо игрище, плувен басейн, богата библиотека, кабинети, интересни изложби на изделия, изработени от учениците…

Поредното пътуване позволи на българския екип да се докосне до естонската образователна система, да наблюдава различни методи на преподаване и подходи към децата. А самите страни – да се сравнят като историческо и културно наследство, кухня и традиции, местно управление.

Всяка раздяла е вълнуваща, особено когато е за последно, но отново тя е свързана с интелектуалното равнище на партньорските държави. Има викторина – „Колко много знаем за Европа!” и в нея е излъчен победител сред всички участници. С гордост отбелязваме, че това е директорът на СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен!

В продължение на една година работата по програма „Коменски” и пътуванията по проекта дадоха възможност за разширяване на кръгозора, запознаване с методи на преподаване и създаване на приятелства. Даже и учениците от начален етап, които все още не са участвали във визитите, се научиха да създават “европейски продукти”.

Приключи поредната вълнуваща международна среща, която оставя незабравими спомени. Сега ни остава да чакаме с нетърпение новата учебна година, месец ноември, когато ще кажем „Добре дошли в Плевен!” на нашите полски, естонски, португалски, чешки, испански, хърватски, румънски и турски приятели от проекта „Повече дървета? Да, моля!”, по който работят учителите и учениците от І-ІV клас.

estonia002

estonia003

estonia004

estonia005

estonia006

estonia007

estonia008

estonia009

estonia010

Back to top button