Незабравима среща с непреходната мъдрост

При изключителен интерес на 6 декември в голямата зала на Регионалната библиотека премина урокът „По езоповски път”, проведен с учениците от 6а и 6д клас.

Под ръководството на своята преподавателка Циклама Иванова децата дни наред се подготвяха – тълкуваха басни, опитваха се да откриват зад иносказанието и алегорията недъзи и пороци в личностен и обществен план. Резултатите от своята работа представиха пред съученици, приятели, преподаватели и близки. Започнаха с презентация за биографията на твореца, характеристика на басните му, легенда за Езоп, поученията му и последователи. Връзка между презентацията и последвалите я драматизации на басни бяха танците на балет „Венда”. Вдъхновени от Езоповата мъдрост, философия и нравственост, учениците станаха и творци – пред гостите си прочетоха свои стихотворения и есета. Най-внимателните слушатели и любознателните отговаряха на въпроси от викторината в края на урока. Така учениците ни отбелязаха 2 630 години от рождението на баснописеца, докато се опитваха да разпознават доброто от лошото, докато търсеха непреходните човешки ценности и се забавляваха. Участници и зрители получиха безценни съвети, носещи мъдростта на далечни епохи и времена. Празникът бе възможен благодарение на дългогодишното ни сътрудничество с библиотеката, родило много инициативи. 
Урокът завърши с Езопово предсказание за Новата 2011 година във вид на поука от негова басня. Това беше и пожеланието на децата към всички присъстващи, уважили техния труд.

 

Back to top button