Незабравим час за учениците от 3а и 3б клас

Учениците от 3а и 3б клас, заедно със своите класни ръководителки – г-жа Даниела Китева и г-жа Евелина Ницова, решиха да отбележат две важни дати: 12 април и 6 май. Както г-жа Ницова се изрази, това беше „празник между“. Часът беше посветен на международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април), който вече беше минал, и предстоящия ден на храбростта и българската армия (6 май).

Когато влязох в класната стая на малчуганите, аз забелязах, че те си имат гости. На любезната покана на г-жа Ницова беше откликнала Бетина Дикова, която е бивша възпитаничка на началната учителка. Момичето беше довело със себе си свой приятел- Яни Славов. Задачата на малчуганите беше да познаят с какво се занимават двамата гости.

Г-жа Ницова започна часа като запозна учениците с двата празника и тяхното значение. След това преподавателката попита третокласниците какво разбират под думата „Космос“. Определението, което децата дадоха, макар и леко несигурни, беше „голямо пространство с планети“. За да задълбочат знанията си обаче те се насладиха на една изключително интересна презентация, посветена на космонавтиката. От нея третокласниците научиха много любопитни факти за бележити личности като Сергей Корольов (баща на съветската космонавтика), Юрий Гагарин (първият човек, летял в Космоса), Валентина Терешкова (първата жена, летяла в Космоса), Нийл Армстронг (първият човек, стъпил на Луната) и Георги Иванов (първият български космонавт). Малчуганите видяха снимка и на кучето Лайка, успяха да зърнат кратерите на Луната, поговориха си за луноходи, за гравитацията, за условията за живот в Космоса.

След поучителната презентация третокласниците отгатнаха с какво се занимават техните гости- летене. Както стана ясно Бетина и Яни се подготвят да станат летци-пилоти. Тогава дойде редът на Бетина и Яни да разкажат по нещо любопитно за това, което правят. Те показаха на младата си аудитория униформите си. Яни беше облякъл ежедневна, която по думите му е по-удобна. Бетина пък беше със специална униформа за упражнения. Учениците разбраха какво са пагоните и за какво служат. Един доброволец от класа пък имаше шанс да бъде екипиран със специален летателен костюм, който гостите бяха донесли предвидливо. Бетина и Яни също така обясниха какви са функциите на каската, която използват пилотите.

След вълнуващата беседа, която третокласниците слушаха с нескрит интерес, дойде време на една задача, която г-жа Ницова беше подготвила. Всеки от гостите трябваше да си избере по един помощник от учениците и с него да изработи самолетче от хартия. След няколко минути, изпълнени с трескаво рязане, биговане и лепене, двете двойки бяха завършили задачата. Последният етап беше проверката на самолетчетата. Оказа се, че и двете бяха успешно изработени, тъй като излетяха надалеч.

За да се отблагодарят на Бетина и Яни за интересната беседа, домакините им подариха по един шоколад, който да им даде енергия за тренировките, и по една рисунка. Яни получи пъстра ракета, а Бетина- усмихнато самолетче. Бившата вазовка също така имаше специална изненада от своята някогашна преподавателка- колаж със снимки от ученическите й години. Този жест донесе неописуема радост на Бетина, която прегърна с много любов г-жа Ницова.
След като вълненията стихнаха, гостите се съгласиха да позират за няколко снимки с малчуганите, които бяха очаровани от тях. Когато фотосесията, изпълнена с много усмивки, завърши, Бетина и Яни се срещнаха с директора на СОУ „Иван Вазов“- г-н Димитър Митев.

Малчуганите бяха наистина радостни от срещата, която несъмнено ще си остане незабравима за тях. Надяваме се, че Бетина и Яни отново ще ни посетят, а визитата им беше не само забавна, но и полезна за третокласниците.

 

Силвия Тачева – 10и клас

 

Back to top button