Незабравим час в пожарната

На 31.03.2016 г. децата от подготвителен клас и учениците от IV “е” клас, заедно с техните класни ръководители – Силвия Бетовска и Наталия Тодорова, посетиха Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен.

Групата беше топло посрещната от няколко пожарникари. Те обясниха на децата какво има в сградата. Разказаха им за своята интересна, но и трудна професия. Показаха им униформите и екипировката си. Казаха им какво се прави, ако възникне пожар и на кой номер могат да сигнализират. Предупредиха ги, че не трябва да се шегуват като звънят на спешен номер 112.

По-смелите ученици сложиха пожарникарска каска и „гасиха пожар” със струя вода. Лицата им грееха от щастие. Всички имаха възможността да седнат в един от пожарникарските автомобили и да го разгледат. Но преди това от високоговорителите прозвуча глас, който сигнализираше за възникнал пожар. От горния етаж, по лостове, започнаха да се спускат дежурните пожарникари, които много бързо се качиха в един от автомобилите. За да излязат от гаража, те спряха движението по улицата, пуснаха сирената и потеглиха. Децата станаха очевидци на пожарникари в акция. Учениците се разходиха и в двора зад сградата на пожарната, където бяха паркирани различни видове специализирани автомобили. Видяха и кулата, на която огнеборците се обучават и научиха какви упражнения правят на нея. След видяното и чутото, на въпроса: „Кой иска да стане пожарникар като порасне?”, желаещи бяха повече от половината от децата.

За „довиждане” пуснаха светлинните и звукови сигнали на една от пожарникарските коли. Учениците пожелаха спокойна работа на смелите пожарникари и заредени с незабравими впечатления се отправиха към училище.

Back to top button