Нестандартен урок в шести клас

На 28 февруари в зала „Европа” учениците от шестите класове имаха нестандартен урок едновременно по литература и история на България. Гост на шестокласниците беше писателят Пелин Пелинов. В навечерието на наближаващия национален празник Трети март творецът естествено започна разказа си с темата за Освобождението на България. Той накратко преразказа историята в първия си роман – „През пепелищата”, за обиколката на журналиста Макгахан и американския консул в Цариград Скайлър по местата на погрома на Априлското въстание. Увлекателно, с ярки и образни изрази писателят разказа за труд с общ обем четири хиляди страници, за съдържанието на петокнижието „Възход и падение”, което е не просто плод на неговия труд, а е неговият живот.

Много и интересни факти от българската история обхвана в разказа си писателят. Един учебен час обаче се оказа твърде кратък, за да могат учениците да зададат въпросите, които ги вълнуват. Но тази среща провокира интереса на шестокласниците към творците на словото и ще е основа за бъдещи подобни срещи.
В края на разговора Пелин Пелинов подари три от своите книги на училищната библиотека и остави своите пожелания и автограф на репортерите на нашия вестник „В@з Буки Веди” за следващия му брой.

Back to top button