Национален учителски събор в „Арена Армеец“

Министерството на образованието и науката събра над 12 000 учители на Национален учителски събор в „Арена Армеец“ на 19 юни. Форумът започна в 11:00 часа с изпълнение на малки смолянски гайдари. 500 делегати от Плевенска област присъстваха на първия Национален учителски събор. От СОУ „Иван Вазов” в събитието се включиха старши учител по български език и литература Китка Съйнова, старши учител по математика Даниела Цветкова, старши учител по френски език Камелия Добрева, главен начален учител Милена Борисова и старши възпитател Здравко Пенев.

Учителският събор в Арена Армеец започна с химна на България и приветствие на президента Росен Плевнелиев, в което той заяви – „Най-добрата инвестиция е в образованието на младите. Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол. Бъдещето е в таланта и в образованието“. Президентът Плевнелиев се обърна към събраните учители с думите, че това, което политиците трябва да направят, е да застанат мирно, да погледнат и да чуят учителите. Той още каза: „Вълнувам се от тази среща, защото добре знам , че съдбите на милионите българи, съдбата на всеки един човек зависи от неговите учители. Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет – дългосрочен, надпартиен и стратегически“, посочи държавният глава. „Най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите, време е да започнем да управляваме образованието като инвестиция. В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите”.

Поздрав към присъстващите поднесе и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Министър Кунева сподели акценти от Колективния трудов договор.

Министърът каза още, че демографската криза в страната влияе върху образованието и всички училища, които имат по 1-2 ученика на випуск, ще бъдат закрити, като това ще стане поетапно. Предвижда се и учителите пред пенсия да приемат нова роля – да станат ментори на младите преподаватели.Освен това се предвижда да се ускори електронизацията на образователната система – дневниците, документацията и всичко това, с което в момента учителите се занимават, да бъдат оптимизирани.

Заместник министър Стаматов даде отговори на най- спешните от 2000 въпроса, отправени от присъстващите. Той говори и за инвестициите в образованието по европейски програми и проекти, както и за децата със специални образователни потребности.

В три видеа учители споделиха част от истинските проблеми от класните стаи в българските училища. Учители от различни региони разказаха за предизвикателствата, които поставя пред гилдията новият Закон за предучилищното и училищното образование и своите вълнения и гордост от призванието да бъдат учители.

Водещи на събитието бяха Мария Игнатова и Димитър Рачков. Настроението подържаха рок музикантите от „Легендите”.

Back to top button