Национален конкурс за детска рисунка „Освобождението – 2022“

На 1 март 2022 г. в Панорама „Плевенска епопея-1877“ беше открито 24-то издание на Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”. В събитието се включиха и четвъртокласници от СУ „Иван Вазов“.

Националният конкурс за детска рисунка „Освобождението” е една от традиционните прояви, с които Община Плевен и Регионален Военноисторически музей Плевен отбелязват Националния празник на България – 3ти март.

Конкурсът дава възможност на учениците от І до VІІІ клас, използвайки разнообразни исторически и литературни извори, да пресъздадат с художествени средства портрети на герои, моменти от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война 1877/1878 г.

Първият конкурс през 1999 г. е на регионално ниво. От 2006 година конкурсът „Освобождението” получава национален статут и в него участват ученици от всички краища на България.

Всички рисунки от конкурса участват в обща изложба, подредена в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Конкурсът се провежда за 24 път.

През 2022 година в изложбата участват 595 творби на ученици от 66 училища, от 48 населени места, в 20 области на България. От Плевенска област участват ученици от Долна Митрополия, Кнежа и Пордим.  Участниците от Плевен са от 10 училища.

Младите художници от СУ „Иван Вазов“ се включиха с желание в конкурса. Те рисуваха на голям формат, през месец февруари, паметници на признателността и образи на български опълченци – герои от Освободителната война.

За участието си в конкурса учениците Александър Антонов Антонов – 4а, Александра Петьова Хинкова – 4а, Ивон Христомирова Христова – 4а, Ивайла Александрова Йосифова – 4б и Никол Николаева Митева – 4в клас бяха наградени с грамота за проявено художествено виждане и оригинално пресъздаване  идеята  на КОНКУРСА  от името на Регионален военноисторически музей и Община Плевен.

Грамотите в училище бяха връчени на децата от г-жа София Димитрова, заместник директор на СУ „Иван Вазов“

Желаем успех на младите художници !

Експозицията с детските творби, „Освобождението – 2022“, ще продължи в Панорама „Плевенска епопея“ до месец май 2022 г. Посетете изложбата

Олег Маринов,
учител по изобразително изкуство

Back to top button