Нашите каратисти с още медали

На 9 ноември в София се проведе единадесетото издание на международния Шотокан турнир „Шисейкан“. Организатори бяха карате клуб „Шисейкан“, Българска федерация Шотокан карате и IJKA- България. Тази година състезанието събра 165 състезатели от 16 български клуба, а гости бяха каратеките от Грузия и Македония.

Патрон и главен съдия на турнира беше сеншей Ханши Садашиге Като- носител на 9 дан и Шеф- инструктор на Международната японска карате асоциация. Домакин на надпреварата беше столичният спортен комплекс „Червено знаме“. Участието е било отборно и индивидуално като състезателите са разделени по пол и по възраст. Дисциплините са две- ката и кумите. При първата участниците се бият срещу въображаем противник и целта е да покажат техниките, които владеят. При кумите уменията се прилагат върху реален съперник и състезателите са разделени в теглови категории и по степени. Всяка дисциплина има два кръга- предварителен и финален. Състезанието се провежда по правилника на Международна Японска карате асоциация.

Плевенските състезатели се представиха доста добре и, разбира се, не е изненада, че сред тях имаше двама вазовци- Ива Румиславова Кръстева (8м) и Ивайло Ивайлов Боев(8з). Може би имената им ви звучат познати. Това е така, защото те вече много пъти са защитавали повече от достойно името на СОУ „Иван Вазов“ в най-различни карате турнири.

Вазовци са се състезавали в пета възрастова група- 16-17 год. Ива се е оказала най-добрата и в двете дисциплини, тъй като ни донесе не един, а цели два медала, при това златни. Ивайло пък прилага уменията си срещу реален противник и се е представил отлично, защото си е тръгнал от турнира с бронзово отличие. Освен медали, нашите каратисти си спечелиха и специални дипломи от международната надпревара.

Осмокласниците се занимават с бойния спорт от доста време. Ивайло практикува вече 9 години, а Ива- 10. И двамата са членове на клуб „Спартак“- Плевен, а за да увеличават колекцията си от награди работят наистина усилено и тренират редовно с г-жа Милена Кирниколова.

Поздравяваме нашите съученици за напълно заслужената и наистина значима победа. Разбира се, няма да пропуснем да изразим и благодарността си, че достойно представят училището ни и ни дадоха поредния повод за гордост. Този турнир беше заключителен за 2014 г., но в бъдеще предстоят още много и не се съмняваме, че Ива и Ивайло ще се състезават в тях. Ето защо на нас ни остава само да им пожелаем успех за напред. Продължавайте все така!

Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button