Наш третокласник е първенец по математика

СОУ „Иван Вазов” е училище на много деца, малки и големи, постигнали невероятни успехи в различни сфери. Едни от най-добрите резултати в областта на математиката се падат именно на наши ученици. Доказателство за това е Дениз Тунай Потурлиев, който не за първи път достойно представя нашето училище.

Момчето е ученик в 3б клас, а радостта да му бъде класен ръководител се пада на г-жа Станка Ненчева. На 1 ноември, Деня на народните будители, третокласникът се яви на математическо състезание „Стоян Заимов”. Това е четвъртото поредно издание на надпреварата, която вече се превръща в ежегодна. Както обикновено домакин на състезанието беше СОУ „Стоян Заимов“. Целта на състезанието е не само да почете нашите будители, но и да даде възможност за изява на деца с талант в математиката.

Дениз е трябвало да се пребори с общо дванадесет задачи, единадесет от които с избираем отговор и една с описание на решението. Времето, с което е разполагал е било както обикновено 120 минути. В състезанието право на участие имаха деца от втори до седми клас, разделени в съответните възрастови групи. Нашият млад математик успял да си извоюва 65 от общо 70 точки и този завиден резултат го изпрати на престижната първа позиция сред третокласниците. Награждаването се проведе по-късно същия ден, а победителите получиха грамоти за отличното си представяне.

За Дениз това не е първото, а вярваме, че няма и да е последното, постижение в сферата на математиката. Той се е изявил и в състезанието „Математика без граници”, турнир провеждан в три дистанционни кръга и финално състезание в България. На есенния кръг, проведен от 11 до 26 октомври тази година, третокласникът си спечели бронзов медал като е получил 14 от общо 20 възможни точки.

Освен в науката, третокласникът е също така добър и в спорта. Миналата година, когато е бил във втори клас, той печели индивидуално първо място в републиканско състезание по спортни бойни изкуства и по-точно по джиу-джицу. Очевидно малкият ученик е всестранно развит, а ние вярваме, че в бъдеще можем да очакваме още спортни и научни успехи от него.

Дениз е само един от примерите за деца с разнородни таланти, които могат освен да радват родителите си, да носят и постижения за класа, училището, града, а защо не и за държавата си. Ние от своя страна можем само да му пожелаем упоритостта и старанието му да не стихват, защото те му гарантират да постигне още много успехи.

Глория Писина, 11з клас

 

Back to top button