Народните будители – светлият пример за нас

С наближаването на Деня на народните будители идва времето, в което се прекланяме и си припомняме великите дела на хора – просветители, книжовници, духовни водачи и революционери, помогнали на народа да се събуди от мрака и незнанието. В годините на робство и безправие те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало. Народните будители са светлият пример за нас, завещали са ни своята смелост и честност, своята дълбока любов към отечеството.

На 25.10 в класната стая на учениците от 2В клас се проведе среща – открит урок с големите ученици от 8Б клас и техния класен ръководител Кристина Младенова. Няколко осмокласници влязоха с голямо желание и трепет в ролята на учители-просветители. Представиха презентация, в която бе поместена достъпна информация и снимков материал за избрани български будители. Осмокласниците изпитаха и допълниха знанията на второкласниците. Те задаваха въпроси, свързани с вече наученото за будителите, а след това разказваха още за делото им. Малчуганите отговаряха с голям трепет. След това осмокласниците разкриваха още интересни факти. Придобитите нови знания бяха проверени с кратък тест в края на презентацията, като за всеки верен отговор малките ученици получаваха вкусна награда – бисквитка с народен будител.

Второкласниците поздравиха своите гости с песента ,,Ден на народните будители“. Г-жа Михаела Христова награди усилията и положения труд на малките ученици в предварително проведените занимания по темата,  с книжка, посветена на най-обичния будител – ,,Моята първа книга за Иван Вазов“.  Те разгърнаха страниците ѝ, а осмокласниците зарадваха втори клас със символични подаръци – химикалки. Вазовчета, малки и големи, поднесоха своите взаимни благодарности. С красиво цвете и мили думи 2В клас благодариха за споделеното време на г-жа Кристина Младенова и нейните ученици. Всички те поздравиха децата за вниманието, любознателността и досетливостта, които са показали. Срещата беше закрита с емоционални снимки за спомен.

 

Честит празник!

 

Изготвил: кл. р-л Михаела Христова

 

Back to top button