Най-големият урок в света и в първи „б“ клас

Глобалните цели за устойчиво развитие бяха подписани от лидерите на 193 страни по света и бяха представени на 25 септември 2015 г. от Организацията на обединените нации.
Нашите ученици от първи б клас също се включиха в тази инициатива. Това се случи на 16 октомври и Часът на класа стана един незабравим час.

 

Той започна с прожекция на анимиран видеофилм, в който известната звезда в тениса Серена Уйлямс, която запознава учениците по интересен и достъпен начин с глобалните проблеми на планетата Земя. И не само това, тенисистката говори за супер силите у всеки човек и апела да се използват тези за подобряване живота на Земята. Децата стигат до извода, че ако са заедно и са единни в екип, целите на стратегията 2030 година ще се осъществят.
Малките ученици от първи б клас проявиха изключителна креативност, изобретателност и предприемчивост по време на целия час. Те дадоха интересни и вълнуващи отговори на проблемите в семейството, училището, града ни, държавата и планета, на която са жители.
Децата бяха много наблюдателни и в края на часа сами определиха тези от тях, които заслужено приеха да бъдат наречени отговорници и говорители на екипите, на които бяха разделени предварително.
Накрая всички стигнаха до извода, че думите на сър Кен Робинсън / автор и просветител за Уницеф/имат много важен смисъл и послание и си обещаха да работят за това:
„Ние имаме само една планета. Няма друго място, на което можем да отидем. Ако използваме нашите креативни сили и способности, то друго място няма да ни е необходимо. Ако се грижим за планетата си и един за друг, ние ще имаме всичко, от което се нуждаем.“
За финал всички създадоха постер, на който символично изобразиха себе си и начина, по който трябва да работят, за да се изпълнят глобалните цели за устойчиво развитие на Земята.
Класният ръководител г-жа Евелина Ницова благодари за съдействието при провеждането на този необикновен урок на родителите на възпитаниците си, на г-н Олег Маринов и най-вече на своите ученици.

 

Back to top button