На учителя с любов

На 17.05.2016  шестокласниците от „б” паралелка, с класен ръководител госпожа Валентина Тишкина, инициираха среща-разговор  под надслов „На учителя с любов”. Тя бе посветена на най-светлия български празник 24 май – Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.  Гост на мероприятието бе  госпожа Геновева Димитрова, дълги години учителка в СОУ „Иван Вазов”.

Първа своята благодарност към нашите будители, учителите, отправи Михаела Георгиева, която събуди удивлението на всички присъстващи.  Със своето авторско произведение тя ни накара да се замислим колко голяма е ролята на преподавателите в съвременното общество. Учителите са  тези, които ни подготвят за най-голямото приключение, наречено живот. Те са до нас, когато имаме нужда от подкрепа и разбиране. Неуморни, състрадателни и безкрайно търпеливи, те държат ръката ни, когато правим първите си плахи стъпки в изграждането ни като личности. Учителите са хората, които ни запознават с трудностите в живота и ни учат как да ги преодоляваме. С всеки изминал ден ни даряват  частица любов от душата си, учат ни на четмо и писмо, посвещават всичко на нас, учениците. Това са личностите, без които светът не би бил същият…

Нашите преподаватели запалват искрицата на мъдростта в сърцата и  разкриват пред нас безширните хоризонти на знанието. За това разказаха и шестокласниците Владимира Височкова, Патрисия Първанова, Никол Петрова и Димана Ламбева. Възпитаничките на госпожа Валентина Тишкина запознаха аудиторията с букет от красиви стихотворения на известни български творци, с които показаха любовта към своите преподаватели. Тази любов е чиста и неподправена. Тя е насочена към тези учители, които със своя ярък пример ни доказват, че добротата и човечността не са изчезнали от пределите на света. Вазовците на 6б Корделия Георгиева, Вяра Нинова и Яна Иванова, припомняйки ни стихотворения на Дора Габе, Леда Милева, ни доказаха това. .. Защото съвременните  будители събуждат почитание у всички, омайват със своята чистосърдечност и добронамереност.

Но да си учител не е лесно – това е професия, която изисква разбиране, безгранично търпение и безкористна любов. Това разкри и госпожа Геновева Димитрова. Шестокласниците имаха възможността да й зададат различни заинтригуващи въпроси, да я попитат за методите й на преподаване и дори за минали забавни случки от нейната  дейност. Тя сподели, че за нея да си учител не е просто професия, а сбъдната мечта, в която децата не са единствено  ученици, а нейни рожби. Учителствуването й  донася удоволствие, а класната стая – спокойствие и удовлетворение:” Със затварянето на вратата, затварям вратата отвън, затварям всички проблеми и беди.”

Това са учителите – неуморни носители на мъдрост и знание, които ни помагат да се изправим с гордо вдигната глава срещу изпитанията на живота. Скъпи  учители, на вас дължим всичко, което сме постигнали досега! Благодарим ви!

Виктория Йорданова 10б клас

 

Back to top button