На празника с музика и танц

На Гергьовден, празника на храбростта и Българската армия, град Вършец беше домакин на XIII преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави „Димитър Пеев“.

С нетърпение и вълнение  ученическият гвардейски духов оркестър и мажоретният състав при СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен отпътуваха за този фестивал, за да покажат своите умения и да премерят сили с другите талантливи танцьори и музиканти от гр. Вършец, гр. София, гр. Велинград и гр. Велико Търново. След двегодишно прекъсване поради пандемичните условия  в България фестивалът се превърна в музикално събитие и празник на таланта и трудолюбието за жителите и гостите на град Вършец. Всички участници показаха, че любовта към музиката може да обединява хората и да преодолява трудности и пречки.

В първия ден на фестивала, 06.05, оркестрите и мажоретките се представиха с дефилир по главната улица на град Вършец. С маршовете „Млади гвардейци“ и „Стройни редици“ първият ученически гвардейски оркестър при СУ „ \Иван Вазов“, гр. Плевен  прикова вниманието на публиката, а великолепното изпълнение на мажоретния състав предизвика силни аплодисменти. Красивите униформи, бляскавите батони и ефектните фигури създадоха много настроение и подчертаха важността на празника. Денят завърши с концерт на „Джуниър бенд“, град Велико Търново.

На 07.05. участниците във фестивала изпълниха своите концертни програми. На сцената в центъра на града младите музиканти от първия гвардейски ученически оркестър представиха новите си пиеси: „My soul”, “Sevan nation army” и „Perfect ”. На фона на чудесната музика танцуваха и мажоретките. Малките момичета от III, IV и V клас се опитваха да бъдат като своите по-големи какички, опитни на сцената, и много старателно и съсредоточено се вслушваха в съветите на по-големите. Те бяха горди със своето представяне по време на музикалния концерт и в танца им оживя пролетта. А танцът „Котките“ на големите момичета показа, че талантът и творчеството могат да създадат радост и да направят празника още по-пъстър. Така със своето изпълнение мажоретният състав при СУ „Иван Вазов“ допринесе за цялостното въздействие на музиката.

Фестивалът завърши с връчване на награди от кмета на община Вършец , господин Лазаров. Той подчерта, че фестивалът има за цел да популяризира ученическата самодейност и да открои таланта, труда и любовта към музиката, затова от тази година няма класации и жури. Той благодари на всички участници за великолепното представяне и подчерта, че се радва да види  на сцената толкова талантливи и красиви млади хора. Наградите бяха връчени на ръководителя на оркестъра господин Красимир Янкулов и на ръководителя на мажоретния състав, госпожа Надя Тодорова.

На ученическия гвардейски оркестър и мажоретния състав при СУ „Иван Вазов“ предстоят още изяви, защото музиката и танцът са универсалният език на всички хора по света.

Ивелина Танева

Back to top button