На българското с любов

Има една тайнственост, която събира в магично цяло многовековната традиция на дедите, сладките медни звукове на песента и красивите движения на танца. Тайнственост, която е съхранила през поколенията българската идентичност, разпалвала е сърцата, давала е криле на българското и родното. Тази магия е българският фолклор, изтъкан от пъстроцветната култура на нашия славен народ. Дори  векове по-късно българското творчество е съумяло да намери пътя към душата на хората, да им въздейства по същия величествен начин както преди.

Така на своя концерт по случай най-светлия християнски праник – Коледа, клуб по народни танци „Веселяците“ доказа, че все още има родолюбиви българи, които успяват да съхранят частица от българския фолклор в себе си. В мероприятието взеха участие и таланливите възпитаници на СУ „Иван Вазов“ от танцова школа „Въртянка“, както и мажоретният състав на училището, ръководени от госпожа Надя Тодорова. Залата на Дома на народната армия бе изпълнена с многобройна публика, готова да се докосне до съвършенството на завещаните ни многовековни традиции. Изпълнителите за пореден път доказаха, че мяра за любовта към културните ценности не съществува. Малки и големи вазовци, сред които бяха  Симона Димитрова и Велина Бакалова  (11м), възродиха българския фолклор, като заразиха присъстващите със своята безгранична любов към родното. Под опияняващите звуци на известни български народни песни се виеха хора, прерастващи в буйни веселби и закачки. Като едни достойни приемственици на клуб „Веселяците“, носител на множество отличителни награди, малките възпитаници на нашето училище показаха, че въпреки крехката си възраст могат да въздействат и възпитават в духа на родната традиция.  С отличната си хореография, забележителния синхрон и прекрасното си излъчване, вазовци спечелиха сърцата на публиката, популяризирайки богатото културно минало на България. За доброто настроение в залата на Дома на народната армия се погрижи и мажоретният състав при СУ „Иван Вазов“, отново ръковеден от госпожа Надя Тодорова. Приподвигнат дух, грациозност и изтънчени движения под звуците на „Jingle Bells”се преплетоха в танца на нашите момичета. Нови техники и течения в изкуството на  модерния танц представиха и възпитаниците на детска школа „Дъга“, които представиха стилове като румба, джайв, ча-ча и самба.

Скъпи участници, вие показахте, че в един нов и различен свят място за старите традиции и завети винаги ще има.  Чрез любовта и преклонението, които носите в сърцата си, българският фолклор ще пребъде в поколенията. Продължавайте все така да вдъхновявате и въздействате по този невероятен начин! Благодарим ви!

Виктория Йорданова XIб

Back to top button