Музика, музика…

Музиката е навсякъде около нас. Можем да я чуем в бълбукането на рекичката, в свиренето на вятъра, в жуженето на пчелите, в горящия огън на камината, в песента на птиците. Композиторите я улавят и в тишината. Музиката, без да споменава нищо, може да разкаже всичко. Не е нужно да знаем френски език, за да слушаме френски песни. Тя е универсалният език на човечеството. Може да те развесели, когато си тъжен и да те разплаче дори, когато си щастлив. Затова през 1974 г. Международният съвет по музика към ЮНЕСКО предлага на 1 октомври да се празнува Световният ден на музиката. В България се чества за първи път през 1980 г. по повод 700 години от рождението на Йоан Кукузел – църковен певец, композитор и светец, за който се предполага, че има български произход. Тази година празникът се отбелязва за 41 път.

Учениците от 2 а, б, в, г, д, е класове, децата от предучилищната група и техните ръководители Красимира Найденова, Станка Ненчева, Лидия Веселинова, Снежанка Лишкова, Ива Георгиева, Наталия Тодорова, Силвия Бетовска и учителят по музика Ренета Стоянова, отбелязаха на 1 октомври в Часа на класа Световния ден на музиката. Всеки участник получи стикер с логото на празника.

Във 2 а, б, г, д, е класове гости бяха виолончелистката Лора Табакова и цигуларката Калина Ганчева. Те изсвириха на децата музикални пиеси и познати детски песнички, които малчуганите с удоволствие запяха. Музикантите запознаха своите малки слушатели с устройството на инструментите, на които свирят и към коя група инструменти принадлежат. Разказаха им за творческия си път и за труда, който един музикант полага, за да бъде мелодията добре изсвирена.

Във 2 а  клас музикантите от Плевенския симфоничен оркестър,  виолончелистката Лора Табакова и цигуларят Чавдар Вълков, представиха на децата виолончелото и цигулката и те установиха, че си приличат по форма, но се различават, както по размери, така и по звучене. Децата пяха песни в съпровод с двата инструмента, имаха възможността да ги подържат в ръцете си, да се снимат с тях и със своите гости.

Във 2 в клас гостува Димитър Тодоров. Под звуците на електрическа йоника гостът запозна второкласниците с различните стилове в музиката.

Малките музиканти Хана Копчева от 2 б и Самуил Станев от 2 е свириха за детската публика и спечелиха заслужени аплодисментите. Хана свири на четири ръце на йоника със своята музикална педагожка. Малката музикантка влезе в ролята на преподавател по музика, като научи някои от желаещите деца да изсвирят кратък фрагмент от песен и им показа, че не е толкова трудно. Само трябва да си упорит и всеки ден да свириш на инструмента. Самуил изненада малките слушатели с изпълнението си на класическа китара и сподели, че мечтае да свири и на електрическа китара. Второкласниците научиха, че е необходимо по-малко игра, повече труд и постоянство. На свой ред те поздравиха гостите си с различни песнички, разучавани в часовете по музика.

 Празникът продължи с играта „Отгатни музикалния инструмент“, като учениците отгатваха гатанки и слушаха звученето на съответния инструмент. Имаше и такива, които ги затрудниха, защото инструментите са по-малко познати.

Интересна изненада за всички бяха и снимките на сгради, построени във формата на музикални инструменти. Едната е построена в Китай и е направена от две части. Първата част е във формата на полупрозрачно пиано, а втората – под формата на прозрачна цигулка, която сякаш е оставена от музиканта при пианото. Сградата е построена за любители на музиката, но е свързана с това изкуство само по външен вид.

Втората снимка е на музикалната сграда на Института за развитие на детето в Тайланд, построена във формата на огромен роял.

Реденето на пъзели с музикални инструменти внесе нови емоции сред учениците. В някои класове ги редиха на групи, а в други всяко дете само избра какъв пъзел да реди. Не беше никак лесно да се сглобят частите на инструментите, но чрез взаимни подсказки и указания всички второкласници завършиха своите пъзели и това им донесе още удовлетворение.

Накрая всяко дете оцвети картинка с музикален инструмент по избор. Получиха се красиви рисунки, които малките любители на музиката с гордост показаха вкъщи на родителите си.

И като на всеки празник, имаше много подаръци. Гостите бяха удостоени с цветя и подходящи сувенири на музикална тематика. Малките музиканти Хана и Самуил получиха книжки и ученически пособия. А всички участници в празника сладко похапнаха красиви меденки с музикалното лого и си пожелаха някои от тях да станат един ден известни музиканти. Но дори и да не станат изпълнители, с удоволствие ще си припяват и ще слушат музика.

Много емоции, вълнуващи преживявания и прекрасни спомени остави у учениците от вторите класове и предучилищната група отбелязването на Световния ден на музиката – 1 октомври. Те дълго ще разказват, ще си спомнят за него с умиление и ще си тананикат любими песни…

Back to top button