Младите предприемачи научават повече за професиите

Професия означава работа. А да работиш означава да се развиваш и да печелиш повече пари, с които да задоволиш както собствените си нужди и желания, така и на хората, които обичаш и с които живееш.
Това разбраха учениците от 2б клас в поредния необикновен час по програмите за предприемачество.
Най-напред по забавен начин се разделиха на семейства и споделиха своите нужди и желания и по този начин показаха, че внимателно са слушали при представянето на предишните теми и всичко са разбрали.

Неусетно учителката Евелина Ницова въведе децата в новата тема за професиите. И оттук до края на урока всичко беше като на игра и в същото време възпитателно и поучително.
Гости доброволци бяха д-р Илиева, акушер-гинеколог, и г-н Иво Радев, окръжен прокурор на град Плевен.
Първоначално д-р Илиева разказа увлекателно и достъпно за всички за зараждането на медицината и развитието й през вековете. Показа интересни инструменти, с които си служат лекарите в различни области – апарат за кръвно налягане, стетоскоп, уред за чуване тоновете на бебето, хирургични конци, иглодържачи – и демонстрира как хирурзите си служат с тях по време на операция.
Господин Радев, от своя страна, запозна учениците с правото и видовете престъпления, с различните направления в правната наука, донесе и своята прокурорска тога.
И оттук започна най-интересната част. Предварително подготвени, децата поставиха няколко казуса за разрешаване пред своите гости. Явиха се няколко „пациенти“, за да разкажат за симптоми на заболявания, които уж имат, и д-р Илиева трябваше да постави правилната диагноза и да назначи лечение. Избраха често срещани заболявания при малките – остра вирусна инфекция, възпален апендикс и варицела.
И отново всичко не спря дотук. В класната стая се разигра истински съдебен процес, в който участваха на игра съдия, прокурор, адвокат, подсъдим, съдебни заседатели, обвиняем, жалбоподател и свидетели по делото. Имаше представяне, разпити, веществени доказателства, признание и обявена присъда.
Казусът е много актуален – клевети във фейсбук страница и уронване на авторитет.
В края на часа гостите благодариха за чудесното преживяване и се убедиха, че участието на доброволци в програмите по предприемачество прави темите още по-достъпни и атрактивни. В колкото повече класове се провеждат тези програми, толкова по-добре за възпитаването на бъдещи социално ориентирани и ангажирани граждани.

profesii2 profesii3 profesii4

 

Back to top button