Младите гросмайстори на СОУ „Иван Вазов“

Тази година отново се провежда веригата шахматни турнири „Млад гросмайстор“ и за пореден път СОУ „Иван Вазов“ може да се похвали, че има свои ученици в надпреварата, които не само се състезават, но и печелят. Това са Любомира Люлинова Ленкова (3 д клас) и Захари Ивайлов Иванов (4 а клас).

 

Вече трета поредна година СКШ „Плевен XXI“ провежда по пет ежемесечни турнира за деца до 16 години, които са част от мащабна програма „Надеждите на България“. Участието във веригата е безплатно за всички. В нея по регламент имат право да се включат шахматисти от Плевен, Червен бряг, Велико Търново и Враца. Веригата цели популяризирането на шахматната игра сред учениците, а след изиграването на петте надпревари ще се определят и децата финалисти, които ще продължат участието си в Национален турнир през месец май в Трявна.
Тазгодишното издание на шахматното състезание стартира още в края на миналата година- на 22 и 23 ноември, когато се състоя първата част от веригата. Следващите пък се проведоха съответно на 27-28 декември, 10-11 януари, 21-22 февруари и 14-15 март, като всеки път домакин бе хотел „Балкан“. Участниците бяха разделени в три турнира – за деца до 8 и до 10 години, а момичетата и момчетата до 12 и 16 години играха заедно, но за 12-годишните класирането бе отделно. Регламентът беше общ за всички групи във всяка част от веригата: Швейцарска система в 6 кръга при контрола за мислене 60 минути на състезател. Изключението бе за най-малките- 8 годишните, на които бе дадено за мислене 30 минути за цялата партия.
В заключителния турнир от веригата за учебната 2014-2015 година са участвали 39 шахматисти от Плевен, Червен бряг и Враца. Някои от състезателите вече бяха подсигурили класирането си за Националната надпревара в Трявна, за други това е бе последна възможност за по-добро представяне. Победителите от цялата верига бяха определени по точкова система съгласно регламента на надпреварата. Организаторите от СКШ „Плевен 21“ бяха подготвили за финалистите специално изработени грамоти и 4 комплекта медали – по един златен, един сребърен и два бронзови на заелите от първо до четвърто място. Два от тези медали бяха за нашите млади шахматисти. Захари заслужено грабна бронз за трето място в своята възрастова група- до 12 години. Общият му резултат бе 57 точки от 60 възможни. Любомира пък извоюва 45 точки, което й донесе бронзов медал, но зае четвърта позиция в групата до 10 години. Наградите бяха връчени на заслужилите шахматисти от от заместник-председателката на клуба- Даниела Нановска.
Ние можем само да се гордеем с поредния успех на нашите млади гросмайстори и да им пожелаем ползотворна подготовка и успех на финалния турнир в гр.Трявна.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button