Младите читатели от 2д – с нови попълнения в библиотеката на класа

Както всички знаем, четенето на книги е занимание, стимулиращо мисълта и паметта, обогатяващо речника и носещо полезни знания на читателя. Освен това, то е увлекателно и забавно удоволствие, достъпно за малки и големи. За да се изгради любов към книгите у едно дете, много важна е ролята не само на родителите, но и на учителите.

 

Госпожа Милена Борисова, класен ръководител на 2 д клас, знае това добре, и се е заела с един много интересен и иновативен проект – създаването на обща библиотека на класа. Колекцията от книги, която са събрали второкласниците, е вече наистина голяма, но това не й пречи да продължава да расте. Точно поради тази причина, госпожа Борисова и нейните ученици са измислили хитър и екологичен начин да събират средства за книгите, които си купуват. Те трупат стара и вече ненужна хартия и я предават за рециклиране. В проекта немалък принос имат и родителите на децата, с чиято помощ са събрани над 200 килограма хартиен материал в рамките на половин година.
Учениците избраха да закупят новите попълнения за библиотеката си от книжарница „Приятели”. На 17 април малчуганите я посетиха, за да изберат сами кои точно книги да вземат. Домакините от своя страна се бяха постарали да направят гостуването на второкласниците истински забавно и запомнящо се, затова посрещнаха децата с увлекателната история на хартията и книгите през вековете. Така наистина успяха да привлекат вниманието им, но нещото, което най-много заинтригува учениците, беше кръстословицата, в която всеки от тях трябваше да открие и шестте литературни героя: Карлсон, Матилда, Пинокио, Маугли, Роня и Фют. Похвален е фактът, че по-голямата част от класа се справи с поставената задача успешно.
След състезанието, учениците разполагаха с време, през което да подберат книги по желание, с които да обогатят личната си библиотека. Сред покупките им бяха както развлекателни книги, така и не по-малко интересни и грабващи вниманието научни енциклопедии. Децата трябваше единодушно да се спрат на общо четиво. С помощта на класния си ръководител, те избраха две произведения – „Принцът и просякът” и „Том Сойер”. Госпожа Борисова напомни на второкласниците, че всички ще трябва да прочетат и двете книги, но това изобщо не притесни любознателните ученици.
На тръгване класът изглеждаше видимо доволен от посещението си в „Приятели”. Малчуганите дори споделиха със своята учителка, че са уморени, но не от преживяването, а от слънцето и топлото време. Убедени сме, че откриването и четенето на нови книги е сред любимите им занимания и се надяваме повече деца да последват техния пример.

 

Глория Писина и Виктория Якимова – 11з клас

Back to top button