„Млади възрожденци“ в действие

Както може би си спомняте, в СОУ „Иван Вазов“ бе учреден ученически клуб „Млади възрожденци“. Ще ви припомним, че сдружението е с историческа насоченост, дейностите му са разнообразни и увлекателни, а участието е по желание. Клубът бе учреден едва в края на октомври, а вече може да се похвали с няколко реализирани занимания.
Учениците, които са членове на клуба, вече си имат книги и големи стенни календари за 2015 година с лика на Васил Левски. Те ги получиха още в началото на месец декември. По- вълнуваща обаче беше инициативата им за 10 декември- Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение. По този повод в града бяха организирани множество официални мероприятия и нашите „възрожденци“ си избраха едно, което да посетят.

Това бе историческата възстановка „Връщане сабята на Осман Паша“. Паметното събитие оживя пред очите на плевенчани благодарение на усилената работа на клубовете „Традиция“ от страната. Възстановката се състоя в двора на Къща музей „Цар Освободител Александър II“ и започна в 12 часа, а ученици от клуба не я пропуснаха. Към тях се присъединиха и г-жа Биляна Ангелова, г-жа Илка Славова и г-н Горан Делиев- преподаватели по история и цивилизация в СОУ „Иван Вазов“, които са се заели и с нелеката задача да се грижат за клуба „Млади възрожденци“. Възстановката, разбира се, беше вълнуваща и образователна, а учениците не съжаляваха, че са я посетили.

На младите ни възрожденци обаче не им е достатъчно да са странични наблюдатели, затова те решиха да заснемат филм, посветен на Априлското въстание. Идеята се зароди след като учениците проучваха живота и дейността на Райна Княгиня, историята за нейното знаме с известния девиз „Свобода или смърт“. Те стигнаха до темата за Априлското възтание и им хрумна да вдъхнат живот на известното събитие. Децата написаха сами сценарий, а съдействие в намирането на костюми получиха от директора на ОД „Традиция“- г-н Милен Първанов.

Учениците отделиха много от личното си време и в рамките на два дни заснеха своя филм. Актьорският състав включваше: Валерия Руменова Валериева, Жанин Фахд Ал-Шаргаби, Изабел Петрова Велковска, Йоанна Мирославова Иванова, Мелиса Валентинова Герганова, Михаела Анатолиева Александрова (8б), Павла Милославова Манова (7а) и Калоян Симеонов Петранов (6а). Талантливите ученици споделиха, че подготовката преди заснемане им отнела няколко дни, а цялата работа около филма била наистина интересна, защото имали пълна творческа свобода.

Усилията им дадоха резултат. Филмът им грабва вниманието, а актьорската игра е наистина на ниво. Със своята възстановка на Априлското въстание нашите ученици се включиха в конкурс, организиран от ОК „Васил Левски“. Победителите в надпреварата ще имат възможност да се срещнат с организаторите, с известни историци, професори и други интересни личности.

Поздравяваме нашите „Млади възрожденци“ за тяхната творческа инициатива. Пожелаваме им успех в конкурса и се надяваме да продължат да ни радват с още свежи идеи!

Силвия Тачева 11и клас

Back to top button