Математиката около нас

На 7 декември, 2022 год. се проведе извънучилищно  мероприятие за учениците от 2 ,,в“ клас, участващи в занимания по интереси, съгласно Наредбата за приобщаващо образование.

Клубът ,,Забавна математика“ беше приветстван топло от г-н Преслав Гайдарски и от екипа на ,,Сугестопедия център – гр. Плевен“, където учениците успяха да се докоснат до една по-забавна страна на математиката.

Второкласниците от СУ „Иван Вазов”Плевен  имаха възможността, в присъствието на своите родители и класен ръководител, да покажат своите знания, съобразителност и досетливост.

В истинско математическо приключение се превърна гостуването на умниците от 2 ,,в“ клас, когато откриха геометрични фигури около себе си и значимостта на температурата и влажността на въздуха при образуването на снежинките. Разгледаха и откриха зависимостта в редицата от числата на Фибоначи и къде можем да ги открием. Разбраха що е това фрактална форма и как да откриват тази последователност и повторяемост в околната ни среда – снежинки, листа, слънчогледовата пита, дървета и още много. Запознаха се със специалното Лего, от което може да се построи всичко – дори бръмбар робот, който след това се програмира, така че да се движи и бръмчи.

Децата намериха отговор и на въпроса защо трябва да се изучава математика. Влязоха в ролята на строителни инженери и астрофизици. Построиха сложни триизмерни фигури и сглобиха вкусни космически съзвездия от клечки и бонбони, които по-късно изчезнаха мистериозно.

Извънкласната математическа изява на второкласниците продължи със съревнованието „Задачите реши и буквен ребус подреди“. След подредбата му стана ясно, че се образува изречението ,,Математиката около нас“. След еуфорията от разкрития буквен шифър, родителите също се включиха в поредната мисия – участие в главоблъсканица за подреждане – Танграм.

Не всеки харесва математиката. Мнозина я намират за твърде сложна и абстрактна, но тя е навсякъде около нас – фрактални форми, числата на Фибоначи, математика при снежинките и сапунените мехури, роботика и още много интересни неща.

Няма наука, която да разкрива по-ясно хармонията на природата, отколкото математиката.

 

Кл. р-л Михаела Христова

Back to top button