Математика?! Че то било лесно…

Продължихме традицията за организиране на мероприятия с цел популяризиране на математични хитрости и красиви решения на нестандартни задачи.
На 19.12.2011г. в зала “Европа” на СОУ “Иван Вазов” беше организирана математическа викторина за учениците от 8и, 8з и 12и класове. Решихме да създадем борбена атмосфера като противопоставихме осмокласниците на зрелостниците.

Думата първоначално имаха участниците в двата конкурентни отбора. Ако те не успееха да дадат верен отговор, право на включване имаха и учениците от “агитките”, които подкрепяха и насърчаваха своите отбори.
От предложените 12 задачи само 1 затрудни логично мислещите състезатели, защото все пак математиката, колкото и да е лесна, изисква малки пресмятания…
Настроението в залата беше изцяло насочено към решаване на поставените математични задачи, учениците се забавляваха при представянето на своите решения. Една от задачите получи почти едновременно решения и от осмокласник, и от дванадесетокласник. Друга задача пък беше решена от един участник в отбора на осмокласниците и от осмокласник от аудиторията. Последните две задачи позволяваха интерактивно показване на решенията и авторите на тези решения се възползваха от това. Добре, че стигнаха наградите –  малки коледни сувенири.
По-съсредоточени, активни и с бърза мисъл се представиха учениците от отбора на 8 клас. Те отговориха на 7 от въпросите и си тръгнаха с повече награди. Надяваме се, че дванадесетокласниците ще се мобилизират и ще покажат на какво са способни на предстоящите държавни зрелостни и кандидат-студентски изпити. От сърце им пожелаваме спортен хъс и упоритост в предстоящите им изпитания!
Ако някой обича предизвикателствата, може да се пробва  и помисли върху решенията на задачите от нашата викторина, като я изтегли от тук.

Back to top button