Маратон с книга в ръка

Международният ден на книгата се отбелязва на 23 април. На 5 април ученици от 4 а, б, в, г клас на СОУ „Иван Вазов” се включиха в националния маратон на четенето, който се провежда за седма година в нашата страна от 2 до 23 април. Инициативата беше на регионална библиотека „Христо Смирненски”, гр. Плевен. Тя намери подкрепа от ръководството на училището, класните ръководители на четвъртокласниците и самите деца, които отдавна са активни читатели на библиотеката. В предходните години те посещаваха библиотеката и приемаха пак присърце идеята „Походът на книгата”.

На 5 април, от 9 до 11 часа, в кабинет „Европа” 120 вазовчета от четвърти клас се потопиха в приказния свят на Ангел Каралийчев. Библиотекарката Севдалина Цолевска съобщи на децата, че през 2012 година се навършват 110 години от рождението на Ангел Каралийчев.
Децата познават любимите приказки, разкази и повести от Ангел Каралийчев. Те изненадаха представителката на библиотеката, че знаят с подробности неговите произведения „Житената питка”, „Ането”, „Тошко Африкански”… Четвъртокласниците нарисуваха много красиви илюстрации, в които включиха познатите Каралийчеви герои. Направиха малка изложба. Рисунките допаднаха на организаторите на кампанията и голяма част от тях вече украсяват детския отдел на регионалната библиотека. Направена и показана е презентация за вълнуващото четиво „Майчина сълза” от Ангел Каралийчев. И така започна щафетното четене още от нея: докато гледаха, те четяха. Във всяка приказка има някаква поука и децата веднага я откриваха и отговаряха. Приказките на големия български писател им допадат. В тях те откриват мъдростта.
Този необикновен час за четвъртокласниците беше много приятен, всеки от тях беше с книга в ръка! С приказките на автора те се отправиха на различни пътешествия в незнайни светове и чудати места, запознаха се с различни герои – маймунки, мечета, зайчета и петлета, работливци, мързеливци, умници…
В маратонското четене се включиха и класните ръководители Стефанова, Ненчева, Недкова, Борисова, както и библиотекарката. Децата обичат да им се чете. Харесват дискусиите на прочетеното.
Колко е приятно, като ги наричат „отлични четци”! И този път образователната и библиотечната институция си подадоха ръка в полза на децата.
Представителката на библиотеката пожела на малчуганите от четвърти клас да открият магията на книгите и да се забавляват с тях .
„Не е задължително да прочетете ТОЧНО тези книги. Важното е да четете и ще успеете!”

den na knigata2 den na knigata3 den na knigata4 den na knigata1
Back to top button