Малки, но работливи

На 17.12.2015 год. най-малките възпитаници на нашето училище – децата от подготвителен клас се включиха в благотворителна инициатива на Регионален исторически музей – гр. Плевен.
В експозиция „Традиционен бит и култура” беше разположена работилничка за изработване на сурвачки. Преди децата да започнат работа Миглена Николаева – ръководител направление „Етнография” в музея им обясни за празника Сурваки и българския народен обичай, изпълняван на този празник – сурвакането. Тя разказа на малчуганите от какви материали се изработват сурвачките в Плевенския регион. Музейните работници поканиха децата да се разположат на няколко маси, върху които бяха подредени необходимите материали за изработването на сурвачките – дрянови пръчки, нанизи от пуканки, сушени плодове, боб, царевица, скилидки чесън, сухи чушки, разноцветни вълнени конци, чемшир.
Учениците изненадаха уредниците от музея с народна благословия:

Сурва, сурва година,
весела година!
Голям клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза.
Живо, здраво догодина!
Догодина, до амина!

С помощта на класния им ръководител – г-жа Силвия Бетовска, ръководителят на кръжок „Играем и творим” – г-жа Даниела Иванова от Център за ученическо техническо и научно творчество – гр. Плевен и любезните домакини от РИМ – Плевен, се изработиха девет красиви сурвачки. Музейните специалисти и учителите останаха доволни от работата на малчуганите, които положиха много старание и показаха творчески умения.
В Работилницата на музея са се включили 260 деца на различна възраст от няколко плевенски учебни заведения и децата от ПГ при нашето училище са сред тях.
Част от сурвачките ще бъдат продадени на благотворителен базар, организиран на 21 декември от Български младежки червен кръст – град Плевен. Със събраните средства ще се помогне на деца и младежи от социалните домове в нашия град. Сурвачки ще бъдат дарени и на пребиваващите в защитеното жилище в ж.к. „Сторгозия”.
Коледните празници са най-вълнуващата част от студените зимни месеци.
За малчуганите това е време на весели игри, пързаляне с шейни, блеснали от радост очи, украсяване на елхи и очакване на подаръци.
За децата от подготвителен клас от месец „кипи” подготовка за Коледно тържество, с което да зарадват своите родители и близки. То ще се състои на 21.12.2015 г. в залата за хранене в училището.
Най-малките „ученици” от СОУ „Иван Вазов” Ви пожелават весели коледни и новогодишни празници! Нека в сърцата на всички има вяра, че Новата 2016 година ще донесе повече здраве, радост и късмет!

Back to top button