Малки, но много талантливи!

На 23 ноември по повод 100-годишнината от рождението на писателя Роалд Дал и по програма „Насърчаване на четенето чрез писане и театър”, РБ „Христо Смирненски” обяви финалистите в детския творчески конкурс под надслов „Магията на доброто около нас”  „The Magic of good around us”. След оспорвана надпревара сред повече от 420 участници бяха наградени 29 деца от цялата страна, които впечатлиха журито със своите творби- есе и стихотворение на български и английски език и рисунки. Сред малките участници от нашето училище награди за отлично представяне получиха Теодор Кръстев от II „д” клас и Виктория Стоянова от IV „д” клас.

Теодор има разностранни интереси – четене, математика, шах, а изобразителното изкуство е сред най-любимите му. Още от 5-6 годишен той се отличава със своите способности да рисува и интересни художествени хрумвания.

Когато пристигна поканата за участие в конкурса „Магията на доброто около нас“, той не се нуждаеше от убеждение, а с готовност прие да участва и още повече се заинтригува, когато разбра, че ще прочете нещо ново интересно и различно от изучаваното във втори клас и по него ще трябва да сътвори своята рисунка.

Пред съучениците си от 2 „Е“ клас, Теди сподели, че е направил рисунката си по произведението на английския автор – „Жирафът, пеликанът и аз“. Малкият художник разказа на второкласниците, че в него писателят описва дружбата на едно момче, маймунка, жираф и пеликан и как с общи усилия почистват замъка на херцога. Вълнуващи и увлекателни са всички весели случки на Роалд Дал, в които участват животни и деца, каза Теди и не скри своето въодушевление от прочетеното.

Успешно беше участието му в първия кръг и е сред избраните финалисти. Малкият художник представи своята творба и получи заслужена награда и сертификат.

Виктория е едно обикновено момиче, но в същото време и много различна. Прави впечатление лекотата, с която тя общува с всички- възрастни и деца. Още в първи клас участва в театрално студио към ДТ „Иван Радоев”, където излиза за първи път на голяма сцена. По- късно продължава да се занимава с вокален педагог в студио по поп и джаз пеене и се представя успешно на различни сцени и конкурси. Въпреки, че е само на 10 години впечатлява със своето артистично мислене и поведение. Ето какво сподели тя за своите преживявания около създаването на своята творба и получаването на наградата.

„Аз се казвам Виктория Стоянова от IV „д” клас от СУ „Иван Вазов”. Един ден госпожа Борисова ни каза, че в библиотеката се провежда конкурс по случаи 100-години от рождението на Роалд Дал на тема ,,Магията на доброто около нас“. Можеше да избираме с какво да участваме: есе,стихотворение или да нарисуваме рисунка. Аз избрах да напиша стихотворение .Написах го на един дъх, бързо и простичко, защото да си добър и да правиш добро за мен е лесно и просто и не изисква усилия. Предадох го на госпожата и всичко продължи постарому. По- късно прочетох и много от книгите на Роалд Дал и се забавлявах с героите и приключенията, в които попадат.

Един ден госпожата дойде и ми каза,че моето стихотворение е избрано от много други участващи творби и ще бъда наградена. Бях учудена, защото не очаквах да получа награда за моето стихче, в което с няколко думи описвам своето „ДОБРО” .

На 23,11 беше награждаването. Облякох се с празнични дрехи. В залата на библиотеката имаше много деца , родители и преподаватели. Започнаха да четат имената на наградените. Всяко дете излизаше казваше своето произведение или показваше рисунката си. Дойде и моят ред. Представиха ме, а за стихчето ми казаха , че е много истинско и силно. Излязох напред и го казах на всички по микрофона. Получих много и силни аплодисменти. Получих и награда – книга и сертификат.

Беше хубаво и запомнящо се преживяване !”

 

ДОБРОТО

Добър човек бъди,
за да сполучиш ти.
На стария помагай,
а с малкия играй.
Подай ръка във нужда.
Поемай грижа чужда.
Не чакай ти отплата.
ДОБРО не е разплата.

 

Back to top button