Малки мениджъри

Министерството на образованието, младежта и науката стартира през учебната 2010/2011 година пилотно въвеждане на обучение за формиране на предприемачески умения в българските училища. Програмите за началния курс показват на учениците връзката и значението на образованието с бъдещата им трудова дейност чрез последователни и съгласувани помежду си учебни програми по икономика и бизнес.

Този подход помага на учениците да разберат света на икономиката и ги подготвя за постижения през целия им живот. Чрез разнообразни практически дейности, водени от учителя или консултанта доброволец, учениците разбират по–добре връзката между това, което изучават в училище, и успешното си бъдещо участие в стопанския живот на страната .  
„Джуниър Ачийвмънт” е неправителствена организация, финансирана от частни фирми, фондации и отделни лица. Целта и е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономическата наука, за да подобрят качеството на своя живот. Всички програми на „Джуниър Ачийвмънт” са проверени в условията на класната стая и са доказано привлекателни и перспективни за малките ученици. Работи се по глобални теми: „Ние” в 1 клас, „Нашето семейство” във 2 клас , „Нашата общност” в 3 клас и „Нашият град” в 4 клас .
Учениците от 2д клас с интерес преоткриват ролята на семейството в местната икономика. Разбират, че като работи, семейството получава пари, за да заплаща за своите нужди и желания, запознават се с различни професии, разширяват познанията за това, как всеки един член от семейството допринася за неговото благосъстояние. Учениците сами се убеждават, че за да могат да плащат за своите нужди и желания, трябва да работят .
Водени от желанието да сътворят нещо свое, всички ученици с голям ентусиазъм организират своеобразна работилница и изработват красиви поздравителни картички. Под малките ръце се раждат разнообразни уникални зимни приказки, защото всеки се старае и влага в своята работа много красота и любов. Така се зароди идеята, но желанието на децата е да продадат своите творби и със спечелените пари да зарадват свои приятели, които живеят в защитено жилище в град Плевен. Първите спечелени пари на талантливите второкласници са дарени от директора на училището – Димитър Митев. Виртуалният магазин за изработени коледни картички носи името „От деца за деца”. Посетете го и вие! Ще видите до щанда мили продавачи, които непринудено се обучават на предприемачество и бизнес от тяхната класна ръководителка Милена Вълова.
В инициативата се включват и семействата на учениците, защото всички вкъщи ще изпекат традиционни коледни сладки, с които ще благодарят на малките ученици – гости на голямото училище. Всеки ученик от 2д клас ще се раздели с любимата си играчка и ще я подари на дете в неравностойно положение. Приятно е, когато спечелиш свои пари! Истински щастлив се чувстваш, когато ги споделиш с приятели.

 

Back to top button