Малки екскурзианти

На 20.05.2018 г. сутринта, развълнуваните малчугани от подготвителна група, техните майки и класният им ръководител – г-жа Бетовска, се отправиха на своята първа екскурзия. За някои от децата това беше и първото возене с автобус.

Пристигнахме в Къкринското ханче, което се намира в с. Къкрина. Там, на 28.12.1872 г. сутринта, заптиета залавят Апостола на свободата и го отвеждат към гр. София. Децата с интерес изслушаха беседата на музейния специалист, разгледаха двете стаи и след това излязоха в двора на ханчето.  В него се намира паметна плоча, поставена на мястото, на което е бил заловен Левски и единственият „свидетел” на историческите събития – вековен бряст. След буря, през 1997 г., дървото е повалено. Брястът е изправен и консервиран от специалистите на РИМ – Ловеч. Напазарувахме си сувенири и с нетърпение потеглихме към гр. Ловеч.

Първата ни спирка там беше музеят „Васил Левски”. Намира се в архитектурно-историческия резерват „Вароша“, в който къщите са с характерна архитектура от възрожденската епоха. В експозицията на музея се намира най-богатата с страната колекция от лични вещи на Левски. Най-любопитни за децата бяха восъчната фигура на Апостола и личното му оръжие (сабя и кама). Изкачихме се и до Ловешката крепост, разположена на хълма Хисарлъка. Последва обяд и разходка в центъра на града.

Нямаше как да не посетим и зоологическата градина, разположена в парка „Стратеш“. Там децата разгледаха животните и тичаха на воля. С последни сили стигнахме до автобуса. По пътя към Плевен не се чуваха гласове – почти всички малки екскурзианти мигновено бяха заспали.

На следващия учебен ден децата въодушевено си разказваха случки от екскурзията и разглеждаха сувенирите, които си бяха купили. Някои от тях нарисуваха и рисунки на това, което ги е впечатлило най-много.

Надявам се бъдещите първолаци да останат с незабравими спомени от първата си екскурзия и да продължават да опознават родината, за да я обикнат.

 

Силвия Бетовска – кл. р-л на подготвителна група

 

Тагове
Back to top button
Close
Close