Малки джуниъри се вълнуват от интересни професии

На 24 март кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски бе поканен като участник доброволец в час по програмата „Джуниър Ачийвмънт”.

Учениците от 2д с класен ръководител Милена Вълова с нетърпение очакваха госта и много мило го посрещнаха на училищния праг до класната си стая, където бяха поставили постери със снимки от различни кътчета на Плевен – миналото и настоящето. 

Джуниър Ачийвмънт
Чрез играта „Познайте професията” гостът бе помолен да разкаже за професията „кмет”. Децата изтегляха различни предмети от „вълшебна” торбичка и разказваха в коя професия те могат да се използват. Едно от тях изтегли сребисто знаменце със златист герб, на който е изобразен графично Мавзолеят „Св. Георги Победоносец”. То сподели пред всички присъстващи в стаята, че това знаме е символ на нашия град. То стои пред сградата на Община Плевен, където работи кметът.
Второкласниците разказаха на градоначалника колко са предприемчиви, показаха и новото си производство – сувенири за Великден. Споделиха, че печелят честни пари от всяко производство и че тези средства ще се използват за задоволяване не само на техни желания, а и за разширяване на производството им. Кметът остана приятно изненадан, че второкласниците правят благотворителност „От деца за деца”. С получени от труда си пари те зарадваха своите приятели в неравностойно положение от Защитеното жилище – гр. Плевен. Специализираната учебна програма на „Джуниър Ачийвмънт” за стимулиране на бизнесмислене у най-малките ученици бе въведена във втори и четвърти клас през учебната 2010-2011 година. Директорът Димитър Митев, мениджър на училището, също посети 2д клас. Поздрави ги за предприемаческия дух и за атрактивните инициативи с обществена полза. Семействата на учениците също ги подкрепят и им оказват помощ в детския бизнес.
Малките джуниъри направиха отчет на дейността си пред гостите, показаха уменията, които са придобили чрез обучението по предприемачество и бизнес. Найден Зеленогорски сподели, че училище за кмет няма. Той е избран от народа за управлението на нашия град и Община Плевен, че неговото призвание е да служи на хората. Сподели за отговорната работа, свързана с инфраструктурата на града, за чистотата му. Самият той по професия е икономист. Тази професия му помага за управлението на града. Разказа на децата, че в Общината работят и други хора с различни професии. Говори им за екипната работа. Второкласниците вече знаят нейното значение и полза. Те на свой ред зададоха куп въпроси и кметът беше „на прицел”. Децата разбраха много любопитни неща за него. Детската му мечта била да стане рок-музикант. За хоби смята спорта, разходките, четенето на книги. Любимият му български отбор е „Левски”, симпатизира и на испанския футболен клуб „Реал Мадрид”. Изненадващият въпрос: „Г-н Зеленогорски, бихте ли ни позволили да управляваме града за един ден?” не смути кмета. Той покани второкласниците да дойдат в Общината, да посетят кабинета му, обеща, че ще им предостави удоволствието да седнат на кметския стол, даже може и да се снимат. Малчуганите бяха щастливи, че ще им се изпълни една мечта. Второкласниците подариха на кмета книжка, изработена от тях самите – всеки беше нарисувал любимите си професии. Връчиха му поздравителен адрес заради доброто приятелско отношение към децата на нашия град. Обещаха си нови срещи.
Джуниър Ачийвмънт
Още развълнувани от истинската среща с мениджъра на града – Найден Зеленогорски, второкласниците се заслушаха в думите на още един гост доброволец – бащата на Росен от същия клас – Тихомир Димитров. Да поделяш отговорностите и радостите си между небето и земята – такъв е животът на военния пилот. На много достъпен език, с много нагледни материали пилотът разказа интересни неща за тази професия. Обясни на децата, че много е учил, за да лети в небесната шир, показа летателния си костюм, специалната шапка с микрофон, бордовия дневник. Пусна им филмчета за най-новите самолети в авиацията. Подари на малките джуниъри химикалка с емблемата на пилота, стикери, картичка. Второкласниците разбраха, че всяка професия е полезна и чрез нея се изпълняват нужди и желания в семейството. Летецът ги поздрави за добрите бизнесинициативи и като родител ги посъветва да учат, защото образованието е тяхното бъдеще.

Виж те видео по темата: Малки мениджъри се вълнуват от интересни професии

Back to top button