Малчуганите от 3б клас отбелязват Седмицата на гората

Знаете ли на какво е посветена настоящата седмица? В дните между 7 и 11 април се отбелязва Седмица на гората. Инициативата се е провела за пръв път през далечната 1925 година и вече се е превърнала в традиция. В петте дни лесовъдите в цяла България организират по региони празненства, изложби и акции, свързани с опознаване и опазване на горите.

Учениците от 3 б клас на СОУ „Иван Вазов“ също намериха начин да дадат своя принос в това честване. Малчуганите, заедно със своята класна ръководителка- г-жа Евелина Ницова, решиха да направят дарение на WWF-България. Световен фонд за дива природа- World Wildlife Fund, днес просто WWF, е създаден от британски природозащитници и хора на бизнеса. Всичко започнало преди повече от 50 години със статиите на сър Джулиън Хъксли. Британският биолог дава гласност на своите опасения, че по-голямата част от дивата природа на Източна Африка и нейните обитатели ще изчезнат напълно. Бизнесменът Виктор Столън е повлиян от прочетеното и предлага своята подкрепа в събирането на средства за решаване на проблема.Тогава Хъксли взема решението да създаде неправителствена организация заедно с Макс Никълсън, Питър Скот и Ги Монфо. На 11 септември 1961 год., WWF е официално основана като благотворителна организация и с времето се превръща в една от най-големите и най-уважавани независими природозащитни организации в света.В България WWF присъства с Дунавско-Карпатската програма, която работи в родината ни от 1998 год.

Нашите третокласници изявиха желание да се включат в инициативата осиновяване на рис. Представители на фирма за изкупуване на стара хартия от с. Опанец дойдоха в СОУ „Иван Вазов“ и децата лично предадоха материала, който бяха успели да съберат, и срещу него получиха 50 лв. Сумата беше преведена на сметката на WWF и в много кратък срок малчуганите получиха отговор от организацията. Те бяха наградени със специален сертификат за дарение в електронен формат, придружен от благодарствен видеоклип. Децата също така получиха и книги за застрашените видове растения и животни, моливи от рециклиран материал и плюшена играчка рис като благодарствен подарък.
Осиновяването на риса беше символично. С изпратените средства третокласниците допринесоха не само за защитата на животинчето, което е записано в Червената книга на България като критично застрашен вид, но и спомогнаха за опазването на горите. Чрез финансовата помощ,WWF може да постави фотокапани, с които да получава повече данни за поведението на риса и да опознае и защити по-ефективно мястото му на обитание. Естественият хабитат на застрашения вид са старите естествени гори. Организацията работи именно срещу тяхното унищожаване чрез бракониерските сечи и незаконното сторителство. Оказва се, че инициативата дава резултат, защото през последните години рисът се завръща в България след десетилетия отсъствие.
Нашите съученици от 3 б клас заслужават голяма похвала за направеното дарение. Трябва наистина да се гордеем с тях, защото те, въпреки че са още мънички, правят една голяма стъпка за опазването на загиващата ни природа. Браво, деца!

 

Силвия Тачева-10и клас

 

Back to top button