Магията на буквите

За първокласниците от СУ „Иван Вазов” 28.03.2019 год. беше вълнуващ и емоционален ден. Учениците имаха празник, който няма да откриете в календара, но той идва всяка една учебна година за децата, които тръгват на училище.

Събуждането на природата, прелетните птици и първите пролетни цветя ни напомнят, че учениците вече са научили буквите и могат с нескрита гордост да празнуват. Този момент се помни цял живот, защото децата осъзнават, че са се справили с трудна задача – вече могат да четат и пишат.

Подготовката за този празничен ден започва още от 15 септември, когато учениците с трепет отварят букварчето и разбират, че ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на азбуката. Стъпка по стъпка те тръгват по пътя, който не винаги е лек. Техните учителки често им напомнят, че четенето и писането е магия и който овладее нейната сила, ще бъде знаещ и можещ човек.

Четенето е базисно умение, необходимо за успешен живот в съвременния свят. То е повече от владеене на писмен код.В основата е на всеки образователен процес. Четенето строи мост към знания, опит, култура и е средство за духовно развитие и усъвършенстване на човека.

В празнично украсената зала на Драматично – куклен театър „Иван Радоев”  гр.Плевен, с усмивки и голямо нетърпение, първокласниците се срещнаха с Феята на буквите. Актьорите успяха чрез позната приказка да  провокират учениците. Задаваха им въпроси, а децата показаха колко много знаят и могат. Голяма част от първокласниците бяха за пръв път актьори и се забавляваха на сцената. Празникът беше озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти. Всеки ученик получи книжка с приказки. Вярваме, че е запалена искрата на познанието, защото четящото дете днес, ще бъде мислещ човек утре.

Пожелаваме на малките ученици да са ученолюбиви, да вървят напред с воля, труд и дисциплина, и нека помнят, че буквите носят светлина!

Да пожелаем и на техните учителки – Валя Личева, Красимира Найденова, Людмила Ванкова, Татяна Събкова, Теодора Дихонова и Цветомира Стойчева здраве, сили и вдъхновение, защото децата са нашето утре!

Back to top button