Мъдростта в приказките ни учи…

Любознателните ученици от 2 „в“ клас с кл.р-л г-жа Веселинова, имаха интересен и поучителен онлайн урок, по проект „Библиотеките като образователна среда”.

Детският отдел на РБ ”Хр. Смирненски”, заедно с второкласниците и г-жа Цакова, която запозна учениците с приказката „Мечката и лошата дума“, проведе януарското издание на читателския клуб „Чети с мен в Игротеката” под мотото „Мъдростта на българската народна приказка”.

Учениците с голям интерес прочетоха народната приказката и научиха историята за приятелството между дърваря и мечката. Как приятелство, преодоляло страха от различното, от непознатото и как човекът с непремерени и необмислени думи ранява един приятел. Разбраха, че тази българска народна приказка ни учи да бъдем внимателни с чувствата на околните, да сме тактични и да проявяваме уважение към тях.

Г-жа Цакова, прочете на учениците мъдрости и поговорки:

Повече слушай, по-малко говори! Затова имаш две уши, а една уста.

Доброто се забравя, а злото никога!

Блага дума, железни врати отваря.

Езикът кости няма, но кости троши!

На учениците не им беше лесна задачата в този интересен час, тъй като трябваше да отговарят на различни въпроси, да съставят по пет мъдрости и поговорки и да нарисуват илюстрация на най-интересния за тях момент от приказката.

Децата бяха креативни и изпълниха всичките им поставени задачи отлично. Научиха, че приказките ни учат да сме по-добри, по-толерантни, по-отговорни и да бъдем истински приятели.

Второкласниците с нетърпение очакват да посетят РБ „Христо Смирненски“ – град Плевен на живо, за да научат още интересни истории от света на приказките.

кл.р-л Л.Веселинова

Back to top button