Любомира Ленкова с победи в шахмата

Учебната година за малчуганите е към своя край, но победите им не свършват. Този път с добра новина ни зарадва Любомира Люлинова Ленкова от 2 д клас. Нашето момиче се занимава с шахмат само от половин година, а вече може да се похвали с цели две първи места.

Едното й участие беше в турнир по ускорен шах, който се проведе в Ловеч малко по- рано този месец- на 11 май. Събитието се състоя по случай празника на града (11 май) и във връзка с развитието на шахмата в региона. Откритият турнир се е превърнал в ежегодна надпревара, а организаторите са СКШ „Ловеч“. В него може да заяви участие всеки шахматист от страната и чужбина. Състезателите играят по швейцарска система в седем кръга, а контролата е по 25 минути на човек за партия. 

По информация на самата участничка в открития турнир са премерили сили 52 шахматисти. Второкласничката ни се е представила повече от великолепно и си е заслужила първото място в своята възрастова група- момичета до 12 години. Организаторите бяха подготвили грамоти, подписани лично от г-н Ваньо Стойнов, председател на СШК „Ловеч“, а също и парични награди.

Това обаче не е всичко. Докато търсех Любомира, за да говоря с нея за победата й в Ловеч, тя вече беше успяла да си завоюва и друга първа позиция. Спортен клуб по шахмат „Плевен XXI“ и застахователно дружество „Евроинс“ за поредна година организират веригата турнири „Купа Евроинс“. Надпреварата се е превърнала в традиция от 2009 година, когато се е състояла за пръв път. На 17 и 18 май пък се проведе първият турнир от веригата за тази година. На всички желаещи шахматисти е било позволено да се запишат за участие. Те се разделят в две групи: напреднали- А група, и начинаещи- Б група. Участниците отново са играли по швейцарска система- „Swiss manager“, в 7 кръга. Шахматистите в Б група, сред които е била и Любомира, са разполагали с 30 минути за завършване на партията си.
Нашето момиче за пореден път е показало отлични умения и пак е грабнало престижното първо място в категорията на начинаещите. Организаторите бяха подготвили 2 купи и грамота, подписана лично от главния съдия г-жа Христинка Илиева, която е и треньорката по шах на Любомира.
Искрено поздравяваме нашата второкласничка за блестящото представяне в двата турнира. Надяваме се, че ще продължава и занапред да защитава достойно името на СОУ „Иван Вазов“ и ще ни носи още поводи за гордост. Пожелаваме й много успех и на втория турнир от веригата „Купа Евроинс“, който по традиция ще се проведе през октомври месец!

Силвия Тачева, 10и клас

 

 

Back to top button