Любомира Ленкова с нови шахматни успехи

С поредния си грандиозен успех ни зарадва Любомира Люлинова Ленкова от 3 д клас. Тя за пореден път доказа безупречните си умения и си завоюва не една, а няколко призови позиции в скорошни шахматни турнири.

Първото й предизвикателство бе Пролетният турнир на СКШ – Плевен. В надпреварата, която се състоя на 19 април, се включиха 28 шахматисти на възраст от 6 до 16 години, като пет от тях бяха състезатели на гостуващи клубове. Контролата за мислене беше ускорена, 20 минути на състезател. Участниците играят по Швейцарска система, в 6 кръга. Регламентът предвиждаше няколко награди-за победителя в турнира, за най-добре представил се състезател до 8, 10 и 16 години, а също и за най-малък участник. Нашето момиче, разбира се, си заслужи приз за най-добро представяне в своята възрастова група, а именно тази на 10-годишните. Любомира победи в 4 партии и се нареди на пета позиция в крайното класиране. Освен грамота за първо място, тя си заслужи и купа с формата на шахматната фигура кон.

 

Отлично представяне третокласничката записа и на Открития турнир по ускорен шахмат в град Ловеч. Той се проведе на 23 май и бе посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За участие там се бяха записали 63 шахматисти, сред които един гросмайстор и още осмина с международни звания. Партиите се играха на гилотинна контрола – 25 минути на състезател, а системата на провеждане беше Швейцарска в 7 кръга. Плевенският клуб се представи с 14 свои състезатели, сред които бе и Любомира. Третокласничката ни отново стана първа при момичетата до 10-годишна възраст. 

Последното представяне на Любомира също й донесе завиден успех. То беше в детския международен турнир „Купата на лъвчетата“ . Тазгодишното девето поред издание на надпреварата се проведе на 6 и 7 юни в столичната зала „Арена армеец“ и събра над 130 деца от четири възрастови групи- 8, 10, 12 и 14 години.
Освен в турнира, който се проведе в 7 кръга на класическа контрола, желаещите имаха възможност да се включат и в конкурс за решаване на шахматни задачи и етюди, както и в сеанс на едновременна игра, изнесен от състезатели на ЦСКА. Раздадени бяха 8 комплекта медали и купи, сертификати за участие и награди. Сред заслужилите отново се нареди и нашата талантлива шахматистка, като този път тя се задоволи с не по-малко престижната втора позиция и сребърен медал в своята възрастова група.
Поздравяваме Любомира за досегашното й отлично представяне и й пожелаваме още много успехи в бъдещата й шахматна кариера!

 

Силвия Тачева,11и клас

Back to top button