Левски – идеал и пример за вазовчетата

Отбелязването на 147 годишнина от безсмъртието на Апостола на свободата в СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен стартира с поредица от инициативи, за да се почете делото му. В най-голямото училище в област Плевен, СУ „Иван Вазов“, в зала „Европа“ се проведе филмов урок по патриотизъм, посветен на великия Левски. В рамките на един учебен час вазовските ученици от начален етап и Подготвителната група съпреживяха вълнуващи моменти от живота и делото на Апостола със специалния гост – режисьор Искрен Красимиров. Създателят на филма „Незабравимата България“  гостува не за първи път в най-модерното плевенско училище. Лицето и облеклото на талантливия актьор – режисьор допълваха цялостната картина, защото учениците разбраха, че Искрен Красимиров този път се бе въплътил в образа на дякон Левски.

Водещият интерактивния урок по родолюбие провокира интереса на малките учениците. Той ги помоли да кажат думи, с които биха описали Апостола. Имаше невероятни отговори на учениците – „герой, хладнокръвен, безразсъдно смел, ловък, безстрашлив, честен, умен…“ Във филма се разкриха любопитни факти за живота и делото на героя. Децата чуха част от думите, изречени от Левски пред турския съд. Малките ученици разбраха, че във филма направен за Левски са използвани точни цитати от писмата му. Няма измислица. Актьорът, който изпълняваше ролята на Апостола  завладя малката аудитория. Децата много се вълнуваха, когато видяха дякона във филма, защото е съвсем друго, когато героите оживеят и могат да се докоснат до тях. Вазовчетата усетиха човешкото в личността на националния герой не само във филмовата част, но и с вълнуващите стихове, изрецитирани от госта за него. Фактите за Васил Иванов Кунчев, поднесени в този вариант изглеждаха по-достъпни. Истинска емоция и любопитство у децата се събуди за пореден път, когато посочено от преподавателя дете отговори на въпросите и за награда той му сложи част от униформата, която са носили бележитите българи. Оказа се, че един от тях е Ивелин от 4е клас, който имаше рожден ден и получи патриотична награда. В края на урока зала „Европа“ в СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен екна от възгласите: „Левски! Дяконе! Апостоле!“ и се развя българският трибагреник.

Истински урок по родолюбие за великия герой Левски, превърнал се в „живия идеал, в живия пример за българите“!

Четвъртокласниците са членове на клуб „Млади възрожденци“ към училището вече четвърта година. Те поднесоха цветя на специалния гост, а той от своя страна не пропусна да ги похвали, защото те показаха отлични знания по история. Учениците от всички класове от начален етап и най-малките от Подготвителна група си направиха снимки с д-р Красимиров и се ръкуваха с него. Той им пожела да бъдат здрави, отговорни и честни граждани на нашето отечество България. Нека учениците носят истинските ориентири за любовта към Родината, Свободата и Човека, които е притежавал Апостола!

Проведеният патриотичен урок с известния Искрен Красимиров е чест за вазовските ученици!

Back to top button