Конкурс „Магията на доброто около нас“

“Ако носиш в себе си добри мисли, те ще изгреят на лицето ти като слънчеви лъчи и ти винаги ще изглеждаш прекрасно.” Тези красиви думи, изречени от доайена на световната литература Роалд Дал, оставят дълбока диря в съзнанието на малки и големи читатели. Роден през далечната 1916 година, Роалд успява да достигне до най-дълбоките кътчета на човешката душа дори и в двадесет и първи век.

Безкрайната си благодарнoст към майстора на перото изразиха и всички ученици, взели участие в  Регионалния детски творчески конкурс „Магията на доброто около нас“, посветен на стогодишнината от рождението на уелския писател. В своите 167 рисунки, 164 текста на български език и 72 текста на английски език  децата показаха, че пазят тлееща искрицата за вълшебните произведения на Роалд Дал. Компетентно жури от художници и преподаватели по български език и литература, английски език и изобразително изкуство оцени творбите в категориите  за рисунка, разказ, есе и стихотворение. Заключителният етап на надпреварата се проведе в Регионална библиотека „Христо Смирненски“, като младите таланти бяха наградени с  интересни книги и сертификати, връчени от директора на библиотеката госпожа Аня Михова. Сред отличените двадесет и девет участници се наредиха и достойно представилите се шестима ученици от СУ „Иван Вазов“.

Христиана Бакърджиева, Кристияна Йотова, Виктория Стоянова, Василия Дюлгерова, Теодор Кръстев и Биляна Михова за пореден път доказаха, че възпитаниците на нашето училище притежават несъизмерим творчески усет и потенциал. Те носят и грижливо пазят обичта и уважението  към великия Роалд Дал в сърцата си- това пролича и от пропитите с дълбоко преклонение  произведения. Крехката възраст от осем и единадесет години за тях не беше пречка да се представят по един невероятен начин, като разкрият своята чиста и неподправена любов към вечния уелски писател. Те ни припомниха, че в един свят, изпълнен с препятствия и несправедливост, доброто все пак съществува и през цялото време ние го носим в себе си. Със своя разказ петокласничката Христиана Бакърджиева показа, че доброто не е приказка, а съществува и в реалния живот. То се крие в топлата целувка, в любовта на родителите, в безкористното приятелство…  И според Роалд Дал смисълът на живота е в това да бъдеш добър: “Най-важното човешко качество е добротата. Поставям го преди смелостта, щедростта и всичко останало. Може да имаш крив нос, сбъркана уста, двойна брадичка или криви зъби, но ако имаш добри мисли, те ще направят така, че да изглеждаш добре. А ако ти си добър, добър e и твоят живот.“. Тези думи излъчват светлина и топлина. Те владеят и вдъхновяват всички сърца и умове по света.

Мили деца, продължавайте да съхранявате спомена за величествения Роалд Дал в душата си! Продължавайте все така неуморно да правите добрина, а тя…  тя един ден непременно ще се достигне до вас и ще изпълни цялото ви съществуване!

Виктория Йорданова, XIб клас, СУ „Иван Вазов”

 

Back to top button