Коледни добрини

С много положителни емоции и усмивки премина последната учебна седмица за 2019 г. за малките ученици от първи и втори клас, включени в групите за целодневна организация на учебния ден – ГЦОУД „а”, ГЦОУД „б”, ГЦОУД „в”, ГЦОУД „г”, ГЦОУД „д” и ГЦОУД „ж”. Те взеха участие в тазгодишния Коледен базар, който за поредна година се проведе в седмицата, предшестваща най-светлия християнски празник – Рождество Христово.

Коледният дух и настроение завладяха малките вазовци няколко седмици по-рано, защото именно тогава започна тяхната подготовка за участието им в базара. В часовете по Занимания по интереси учениците обсъждаха какво е бизнесът, производството, продуктите и услугите, добър търговски вид на стоките, стойност и цена, а също така и изработиха част от своите стоки за базара. Вкъщи, заедно със своите семейства, учениците изработиха още стотици коледни играчки, картички, свещници и други предмети на коледна тематика, в които вложиха цялото си въображение и старание.

Първокласниците и техните учители решиха, че част от спечелените от тях средства ще бъдат използвани за добра и благородна кауза, а именно да помогнат на нуждаещи се и болни деца, а с остатъка да бъдат закупени лека почерпка и книги.

На второкласниците бе дадена възможността да предложат идеи, които могат да бъдат осъществени с печалбата от продадените стоки. Те дадоха множество такива, а след гласуване от тях се откроиха предложения като книги, енциклопедии, пособия за спорт, екскурзия, дарение, тържество, библиотека за стаята. Почти единодушно малките ученици с големи сърца решиха, че с част от спечелените суми желаят да зарадват деца в нужда, а с остатъка от събраните средства от базара да бъдат реализирани другите им желания, които получиха по-голям вот при гласуването.

Участниците се обединиха около две благотворителни каузи и взеха решение, че средствата ще бъдат дарени в подкрепа на инициативата на Президента на Република България „Българската Коледа”, както и за кампанията за набиране на средства в подкрепа на децата от ДМСГД – гр. Плевен, организирана от VIII „б” клас в нашето училище.

На 16 декември във фоайето на СУ „Иван Вазов” Коледният базар бе открит. Още рано сутринта малките ученици и техните учители А.Начева, Н.Игнатова, М.Николова, М.Димитрова, М.Драганова и С.Иванова подредиха своите ръчно изработени стоки на импровизираните щандове.

С голямо вълнение и нетърпение малчуганите чакаха всяко междучасие, за да се втурнат към щандовете. Като истински продавачи приканваха всеки да си купи по нещо, даваха информация и обясняваха как са направени предметите. В края на всяко междучасие отговорно подреждаха щандовете и се грижеха за добрия вид на стоките си, защото знаеха, че една стока се продава по-бързо, когато е качествена и атрактивна.

Малките продавачи бяха наясно, че със спечелените пари ще помогнат както на деца в нужда, така и ще реализират собствените си желания, затова бяха мотивирани и се стараеха да направят повече продажби, за да достигнат високи печалби. Те показаха отлични търговски умения и бързо разпродаваха своите ръчно изработени изделия. Това наложи необходимост да се изработват още нови сувенири, картички и украса, но благодарение на съвместната и неуморна работа на учениците, родителите и учителите всеки ден на щандовете имаше нови стоки.

И малки, и големи бяха възхитени от чудесните предмети, сътворени от сръчните ученици. Те получиха много похвали както от свои съученици, така и от учители. Директорът на училището Димитър Митев също разгледа с интерес красивите изделия, изложени на щандовете, бе впечатлен и лично закупи дървена къщичка за птици.

В продължение на пет дни малчуганите събраха в своите касички, както следва: ГЦОУД „а” – 162 лв., ГЦОУД „б” – 95 лв., ГЦОУД „в” – 139 лв., ГЦОУД „г” – 121 лв., ГЦОУД „д” – 93 лв., ГЦОУД „ж” – 411 лв.

От спечелените суми бяха дарени: 80 лв. от ГЦОУД „в” и 50 лв. от ГЦОУД „г” в подкрепа на кампанията за набиране на средства за децата от ДМСГД – гр. Плевен, организирана от осмокласниците; 50 лв. от ГЦОУД „а”, 60 лв. от ГЦОУД „б”, 20 лв. от ГЦОУД „г”, 50 лв. от ГЦОУД „д” и 200 лв. от ГЦОУД „ж” в подкрепа на инициативата „Българската Коледа”.

На последния учебен ден за 2019 г., преди да се отдадат на заслужена почивка през ваканцията, учениците отпразнуваха ползотворната работа и успеха си с почерпка, игри и забавления на организирани от учителите празненства. Първокласниците получиха книги и лакомства, закупени с остатъка от спечелените от групите суми. Второкласниците получиха лакомства, но останаха в трепетно очакване да се завърнат в училище през новата година, защото тогава ще бъдат осъществени и останалите им желания.

Ние, участниците в Коледния базар, сме убедени, че магията на Коледа не е в скъпите подаръци, а в онези дребни неща, които през останалата част от годината често забравяме. Магията на Коледа е в това да направиш някого щастлив, да го накараш да се усмихне, да се почувства значим и специален, да подадеш ръка… Има безброй начини да направим добрина!

Изказваме искрена благодарност към всички, отворили сърцата си и закупили предмет от нашите ръчно изработени творения. Благодарим Ви за това, че чрез Вашата покупка и добрина накарахте толкова много деца да се усмихват и подскачат от радост, знаейки, че трудът им е значим и оценен, а желанията им ще се осъществят! Вие накарахте чудото да се случи, защото магията е в нас самите! Надяваме се, че с дарените средства ще можем заедно да сътворим още чудеса и да подарим усмивки и надежда на повече деца!

Тагове
Back to top button
Close
Close