Коледа е!

Коледа е любимото време на децата от цял свят. Времето на добрите пожелания и играчките, на веселия звън на камбанките и песните край елхата. В очакване на най-светлия празник на новото начало – Коледа и Рождество Христово, учениците от ПИГ „Д“, ПИГ „Е“ и ПИГ „Ж“ от СУ „Иван Вазов“ решиха да отбележат началото на предстоящите празници.

Учениците в полуинтернатните групи на втори клас със старание подготвят домашните работи, четат уроците, но и спортуват и се забавляват. Често със сръчните си ръце изработват различни изделия, което изгражда самостоятелност и е предизвикателство за децата да решават творчески и иновативно поставените задачи. Свободното време на учениците така се организира, че реализирайки потребностите им от творчески изяви, разгръщайки интересите, мислите и въображението им, да подпомогне усвояването на знания и умения.

С помощта на учителите си г-жа Росица Димитрова, г-жа Наталия Игнатова и г-жа Валя Дамянова, учениците с интерес се запознаха с обредите и традициите,  съпътстващи Бъдни вечер, Коледа и Нова година, запознаха се как се отбелязват тези празници на други места по света, научиха легендата за първата коледна елха. Изработиха с голямо старание коледни картички и украси, нарисуваха весели картини. Истински и по детски се забавляваха и твориха.

За да покажат какво са научили за обредите и традициите в България, свързани с предстоящите празници, на 16 декември учениците се включиха в коледно състезание под надслов “Коледа е“! С интерес бяха пресъздадени  обичаите, свързани с Бъдни вечер, коледуване и сурвакане. Учениците участваха във викторина, на която всеки провери знанията си, рисуваха коледни рисунки, пяха песни и представиха стихотворения. В благородната надпревара между трите групи се изявиха всички ученици, като  показаха  какво са  научили и знаят за българските празнични обичаи. За отличното си представяне всички групи получиха грамоти и се почерпиха за награда. Второкласниците единодушно решиха най-хубавите рисунки да бъдат подарени на децата от Подготвителната група.

Уникални и непознати другаде по света са българските обичаи, които увенчават изпращането на старата и  идването на новата календарна година. Чрез стародавната вяра на българина в чудната сила на децата като носител на обновлението, здравето и добротата, учениците от ПИГ „Д“, ПИГ „Е“ и ПИГ „Ж“ от СУ „Иван Вазов“ от сърце честитят настъпващите празници и пожелават на всички здраве и благоденствие!

Back to top button