Когато визитната картичка е СУ „Иван Вазов“…

Успехът не се измерва в постигнатите успехи, а в препятствията, които си преодолял по пътя си. Първият ученически гвардейски оркестър с диригент Красимир Янкулов и Мажоретният състав с хореограф Надя Тодорова, превърнаха в преживявания и приключения извънкласните и извънучилищните дейности.

Въпреки трудната ситуация тази година репетиционният процес на двата състава не е спирал през лятната ваканция. Артистите взеха активно участие в откриването на учебната 2021-2022 година в СУ „Иван Вазов“. Талантливите и амбициозни попълнения и в двата състава показаха своите нови музикални и танцови произведения и костюми. Вазовци и гости се насладиха на музиката, песните и танците,  и заслужено ги аплодираха.

Голямо беше вълнението на учениците от гвардейския ни оркестър, които взеха участие и в Третото издание на Брас бенд феста „От бай Дико до Тико, тико…“. В парка на Регионалния исторически музей от 15 до 17 септември плевенчани и гости на града се насладиха на разнообразните им изпълнения. По думите на техния диригент „ще се  стараем да имаме палитра от жанрове“, „защото духовият оркестър е формация, която може да изпълни всякакъв тип музика – рок, поп, народна“. Началото на втората фестивална вечер бе открито от тях, а момичетата от Мажоретния състав представиха своята нова композиция по „Песен за Плевен“ на Асен Антонов. Вдъхновени от следващото изпълнение на  своите колеги „Право хоро“,  съвсем спонтанно и импровизирано те се впуснаха в народните ритми. Дори най-малките мажоретки от 3-ти клас, направиха своя композиция с понпони в центъра на хорото. Няма по-голямо удоволствие от това да видиш, че си запалил искрицата любов у своите възпитаници, че огънчето, което гори в сърцата им, стопля публиката, кара родителите им да се гордеят. Двата състава се представиха отлично и получиха Дипломи за участие. Пътят на изкуството изисква всеотдайност, емоционална ангажираност и кураж да преодоляваш трудностите. А ние ръководителите сме благодарни за предоставената възможност и се надяваме да имаме смелостта да сме новатори  при възпитанието в арт педагогиката. Да имаме куража да проправяме нови пътища в непознати територии, за да заразяваме и вдъхновяваме учениците, и родителите им заедно в общото дело – образованието и възпитанието чрез изкуство, а пътят към него е пълен с трудности, ползотворни вълнения и приключения, които да ни сближават.

Надя Тодорова

 

Back to top button