Книжни жерави с послания за спасение и мир

„Всеки, който е познал радостта от знанието и учението, е благословен.” Благословени са и първокласниците от СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен. Празникът на буквите за тях беше необикновен – голям и радостен. Той не е записан в календара, но дойде с песента на птиците и пъстрите пролетни цветя, дойде в стаята на 1г с класен ръководител Иванка Костова. 
Само два дни по-късно грамотните първокласници по нетрадиционен начин изразиха своята съпричастност към трагедията в Япония и проведоха един от първите си житейски уроци в часа на класа. Малките ученици вече знаят за събитията в днешна Япония. Те слушаха коментари, виждаха потресаващи картини от телевизионния екран. Всеки разказа какво е видял – разрушени сгради, смачкани превозни средства, прекъснати пътища… Питаха колко е 8,9 по Рихтер, защо се случва всичко това?
Решиха да отправят молитва за Япония чрез първите си думи и изречения, които написаха за японските деца. Учениците от 1г клас са вече грамотни и показаха, че могат да общуват със света. Ето някои от посланията на надеждата:

„Да няма вече земетресения, вълни Цунами и разрушени централи.”;
„Япония бързо да се възстанови.”;
„Всички деца да намерят своите родители или близки хора.”;
„Бързо да се върнат децата в училище.”;
„Нито едно дете да не бъде само навън”.

Книжни жерави с послания
Госпожа Иванка Костова разказа на своите ученици една японска легенда, според която, който направи хиляда хартиени жерави, ще сбъдне мечтите си. „Жеравът става символ на мира и надеждата заради младо момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиация при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945 г. умиращото от левкимия 12-годишно момиче чуло за легендата и решило да направи хиляда жерави, за да оздравее”.
Учителката на първокласниците им разказа за древното японско изкуство оригама. Те научиха как е възникнало то, разгледаха красиво изработени книжни фигури и сами поискаха да направят такива. Чрез книжните фигурки, които сгъваха, те искаха желанието им да се сбъдне – край на страданието на хората и надежда за спасение на Земята от природни стихии. С изработването на красивите цветни фигурки учениците от 1г клас се присъединиха към милионите хора от цял свят, подкрепящи пострадалите от природните бедствия в Япония. С тях те украсиха класната си стая, а после може би ще закичат дърво.
Нека този отговорен урок по човешка доброта и съпричастност, които изразиха децата от 1г клас, излезе извън класната стая, а книжните жерави символично да отнесат посланията за спасение и мир на Земята!
Нека не се повтаря бедствието, сполетяло децата и целия народ на Япония!

Back to top button