Кметът гостува в училище „Иван Вазов”

Учениците от 2д и 4б клас посрещнаха на 24 март в класните си стаи кмета на Плевен Найден Зеленогорски. Поводът бе двоен – да разкаже на по-малките какво представлява професията „кмет” и да се запознае с предизборните платформи на малчуганите от 4б, които избираха свой кмет. Инициативите са част от програмата „Джуниър Ачийвмънт”, по която Милена Вълова и Евелина Ницова работят с класовете си от началото на учебната година. Програмата успешно стимулира инициативността и предприемчивостта на децата, учи ги на бизнес, екипна работа, дава им ценни познания за живота извън класните стаи.
Разговорът във 2д клас бе вълнуващ и непосредствен. Малчуганите разказаха пред госта за всичките си инициативи по програмата и за намеренията си в бъдеще. Похвалиха се колко много професии вече познават и задаваха въпроси, за да разберат какво работи кметът. Интересуваха се от конкретните му задължения, занимания в свободното време и разбраха колко отговорна е тази професия, за която всъщност училище няма. Гостът ги запозна с някои от задълженията на кмета, свързани с инфраструктурата, чистотата на улиците, разказа им, че в Общината работят хора с други интересни за тях професии. Малките джуниъри подариха на кмета изработена от тях книга, в която всеки бе нарисувал любимата си професия, за да благодарят за приятелското отношение към тях и приетата покана да им гостува. Обещаха си нови срещи в Общината, дори пожелаха само за ден да управляват града.
„Избори” бе темата на урока в 4б клас. Четирима кандидат-кметове влязоха в толерантна предизборна битка и защитаваха своите идеи. Екипите заложиха на различни каузи, с които искаха да спечелят избиратели – магазин за играчки, спортна площадка, приют за бездомни животни, детски клуб. Платформите бяха представени със съответните агитационни материали и лого. Пред кмета Найден Зеленогорски и директора на училището Димитър Митев бяха отправени много позитивни послания и интересни идеи за управление на града. Гласуването показа само една недействителна бюлетина и победа на кандидат-кмета с платформа номер 3 – Георги Вълчев. Неговата идея бе да създаде с екипа си приют за бездомни животни. Найден Зеленогорски поздрави новоизбрания кмет и обеща, че ще ползва някои от идеите. Похвали безупречните гласоподаватели и всички участници, че умеят добре да развиват идеите си, да ги защитават, да работят екипно. Четвъртокласниците на свой ред му връчиха грамота за активно участие като доброволец в програмата „Джуниър Ачийвмънт”.
Подробности за хода на уроците във 2д и 4б клас може да прочетете в „Малчугани”.

Back to top button