Като в работилницата на Дядо Коледа

В очакване на най-светлия християнски празник Рождество Христово в СУ „Иван Вазов” по традиция се проведе коледен базар.

Преди да се отдадат на заслужена почивка през дългоочакваната ваканция, второкласниците от ГЦОУД „д”, ГЦОУД „е”, ГЦОУД „ж” дълго се подготвяха за участието си в събитието. В часовете по Занимания по интереси обсъждаха идеята за бизнес чрез организиране на коледен базар, какво е производството, продуктите и услугите, как трябва да изглеждат те, за да се продават, как да определят стойността им, изразена чрез цена за продажба. В продължение на месец малчуганите твориха със своите учители и семейства ръчно изработени изделия, използвайки различни материали и техники за изработка. Малките предприемачи споделиха своите очаквания за високи продажби и предварително съставиха свои списъци с идеи, които могат да реализират с парите от продадените стоки. Сред желанията им бяха украса за стаите, малка бяла дъска, топки, книги, игри, тържество, материали за подготовка за следващ базар и др.

На 18.12.2017 г. рано сутринта второкласниците и техните учители Малинка Драганова, Силвия Иванова и Ива Георгиева изложиха своите ръчно изработени стоки на импровизиран щанд във фоайето на първия етаж. Минувачите проявиха интерес още в първите минути и малките ученици започнаха да продават своите артикули преди дори да са ги подредили. Въображението и сръчните ръце на малки и големи вазовци бяха сътворили чудни изделия. Симпатични джуджета и снежни човеци раздаваха усмивки, искрящи снежинки примамваха с чудния си блясък, създаващи топлина и уют свещници и още много други произведения привличаха погледите на малки и големи. По всичко личеше, че творците са вложили много старание и са работили с желание.

Нетърпеливо и ентусиазирано малчуганите чакаха всяко междучасие, за да се втурнат към своя щанд. Като истински продавачи обясняваха как са направени техните изделия и с усмивка приканваха всеки да си купи по нещо. Грижеха се за добрия търговски вид на техните стоки и отговорно подреждаха щанда.

Някои деца сами се досетиха за привличането на нови ученици-клиенти чрез реклама и разпространяване на информация за коледния базар. Децата периодично обхождаха коридорите и популяризираха събитието. Разказваха на съучениците на по-големите им братя и сестри и ги канеха да отидат да си купят нещо от техния щанд.

Засиленият интерес към красивите ръчно изработени изделия и високите продажби напълниха касичките на малките ученици, но бързо изчерпаха готовата им стока. В продължение на няколко дни ученици, родители и учители съвместно твориха още нови предмети. Продажбите и приходите на малките предприемачи надминаха и най-смелите им очаквания.

Удовлетворени и щастливи от постигнатия резултат второкласниците споделиха, че за следващия базар ще вложат още повече въображение, труд и старание в изработката на предметите, за да могат отново да достигнат високи продажби и с печалбата да реализират повече свои идеи. А на последния учебен ден за 2017 г. учениците от групите се поздравиха взаимно за ползотворната работа и отпразнуваха успеха си с почерпка, игри и танци на организирано от учителите празненство.

Back to top button