Какво можем да научим от децата?

Да бъдеш дете е страхотно, макар че го разбираме едва, когато пораснем. И имаме собствени деца. Докато се грижим за тях и внимателно следим как растат, можем да открием много полезни уроци от уникалния им подход към живота, свежите им идеи и искрената радост, с която оценяват малките неща в живота. Ето само част от безбройните примери

 

1. Детската логика

Децата винаги са любознателни. Те разглеждат и изучават всичко, което попадне пред очите им. И сякаш за пръв път откриват за света предназначението им. Предприемачите и бизнесмените също трябва да се опитват винаги да запазят свежия поглед към работата си. Мислете и творете по детски като не се поддавате на обичайните закони на логиката.

 

2. Те винаги искат да знаят повече

 

Децата винаги искат да знаят повече за света, за предметите наоколо, за това как те функционират, и разбира, кои са всички тези хора, които минават през живота и погледа им. Те растат и се развиват, но запазват вродената си способност да попиват и запомнят огромно количество информация. Предприемачите също трябва да търсят нови сведения и да събират нови идеи, за да растат и се развиват.

3. Творци

Децата са находчиви творци. Те постоянно генерират нови хрумвания. Намират някакъв предмет и веднага му измислят нова функция или предназначение. Лесно откриват нови решения за всеки проблем в момента на възникването му. Децата не се страхуват да сгрешат и за всичко имат свое мнение. Предприемачите също трябва да са толкова безстрашни и изобретателни в подхода си към работата и бизнеса.

4. Комуникативност

Когато детето отиде на лагер или пък постъпи в нова детска градина, училище, първото, което прави е да създаде приятелства. С възрастта ние губим способността си толкова лесно и просто да общуваме и да създаваме отношения. А добрите връзки и отношения са една от най-важните опори на успешния бизнес.

5. Използват това, което имат

Когато детето се сблъска с някакъв проблем, то използва за решаването му тези инструменти и знания, с които разполага в момента. Например, ако иска да се покатери по високо дърво, често използва велосипеда си като стълба. Малкият бизнес също трябва да се възползва от този опит. Нямате офис? Работете в близкото кафете тогава. Не можете да си позволите скъпо програмно обезпечение? Използвайте Google Apps или Open Office тогава. Бъдете находчиви и се радвайте на това, което имате.

6. Децата разчитат другите

Децата зависят както едно от друго, така и от възрастните в живота им. Нужна им е помощ, когато учат, когато се хранят или обличат. От кого очакват тази помощ? От нас разбира се! Предприемачите зависят от своите приятели, партньори, сътрудници, инвеститори. Да построиш бизнес, без да се опираш на нечия помощ е практически невъзможно.

7. Те не се страхуват да рискуват

Помните ли как в детските си години се спускахте с велосипеда от високо? Най-забавното и в същото време разтърсващо преживяване – лице в лице с вятъра и скоростта. При стартирането на бизнес, усещането трябва да е приблизително същото. Трябва да умеете да рискувате. Почувствайте какво ви носи напред с огромна скорост. Но не забравяйте здраво да държите кормилото.

8. Пробват всичко

Навярно, на този етап от живота си сте напълно наясно, че от вас няма да излезе гениален музикант или страхотен баскетболист. Знаете го, защото, докато сте били деца, сте успели да се пробвате в тези области. Но най-вероятно сте свирили или играли баскетбол за удоволствие, просто да се забавлявате с останалите деца. На предприемачите често им се налага да вършат и неща, в които не са особено добри. Затова са сътрудниците – облегнете се на тях, докато се учите!

9. Парите не означават нищо за тях

Децата предпочитат бонбони пред пари. Поне така беше, когато ние бяхме малки. Е, разбира се, това не означава, че вместо заплати, трябва да раздавате шоколадчета. Просто е доказателство, че трябва да цените повече нещата, които имат емоционална стойност. Нека преследването на печалби не е единствената цел на вашия бизнес и живот.

10. Децата знаят как да се забавляват

Колко пъти с удивление сте наблюдавали вашето или някое чуждо дете как си играе само, забравило напълно света около себе си?! Сякаш нищо друго не им трябва щом наблизо има играчки, топка, велосипед. Ако ви е омръзнало това, което правите, не си струва да продължавате!

 

Back to top button